Japanse Marubeni tekent overeenkomst met bound4blue voor eSAIL
De Japanse Marubeni Corporation en de Spaanse ontwikkelaar van windondersteunde voortstuwingstechnologie bound4blue (b4b) hebben een verkooppartnerschaps-overeenkomst getekend voor het windondersteunde voortstuwingssysteem eSAIL. Met name zal Marubeni via deze samenwerking retailactiviteiten voor eSAILs promoten, zowel nationaal als internationaal, gebruikmakend van haar tot nu toe bestaande netwerk in de scheepvaartindustrie.

Windvoortstuwingssystemen gebruiken windenergie (een 100% hernieuwbare energiebron) om voortstuwingskracht te genereren, en dergelijke technologie krijgt steeds meer aandacht als een hulpmiddel van de volgende generatie voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de maritieme industrie. Het eSAIL-systeem is gecategoriseerd als een zeil van het zuigtype. Volgens bound4blue zijn de basisprincipes van eSAIL vergelijkbaar met de principes die ten grondslag liggen aan het opwekken van hefkracht door vliegtuigvleugels. Het aanzuigen van lucht in de eSAIL verzandert de windstroom rond zijn profiel, waardoor voortstuwingskracht zeer efficiënt kan worden gegenereerd.
De twee bedrijven werken ook aan een gezamenlijk project voor de installatie van eSAIL op een Panamax-bulkcarrier. In november vorig jaar hebben bound4blue en droge bulk rederij MMSL PTE. LTD., een volledige dochteronderneming van Marubeni Corporation gevestigd in Singapore, samen gewerkt om eSAIL te installeren op bulker Crimson Kingdom. De zuigzeilen zullen naar verwachting de brandstofkosten van het schip en de jaarlijkse CO2-uitstoot met tot wel 20 procent verlagen op gunstige handelsroutes, terwijl ze tegelijkertijd de EEXI en CII van het schip verbeteren.
Alleen windaandrijvingstechnologie kan in combinatie met snelheidsbeperkende maatregelen een vermindering van de koolstofintensiteit van ongeveer 22,3% opleveren. Volgens de International Windship Association (IWSA) kan dit cijfer echter oplopen tot 70% met optimalisatie tijdens de reis, langere reistijden, weerroutering en snelheidsbeperkende maatregelen.
Lees het gehele artikel op de bron: Offshore Energy
Afbeelding: bound4blue