Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

In de Franse pers veel aandacht voor eerste nieuwbouw schip van TOWT

In met name de Franse pers is er veel aandacht voor de tewaterlating van het eerste nieuwgebouwde vrachtzeilschip van TOWT. De romp van het eerste zeilende vrachtschip van TransOceanic Wind Transport (TOWT) werd te water gelaten door de Piriou-scheepswerven in Giurgiu, Roemenië. Ze zal nunaar Concarneau worden gesleept, waar de boot zal worden afgebouwd en haat tuigage zal krijgen. Dit stalen schip, 81 meter lang over alles, voor 11,9 breed, is eind 2023 beschikbaar.

Het wordt het eerste schip van het bedrijf met vestigingen in Le Havre en Douarnenez dat tot dan toe oude zeilchepen charterde om goederen per zeil te vervoeren. Een zusterschip, waarvan de bouw in oktober 2022 begon op de Vietnamese scheepswerven van Piriou, zou er in 2024 bij moeten komen. Deze twee schepen moeten een voorbode zijn van de toekomstige vloot van dertig schepen die TOWT de komende jaren wil bouwen. De zeilen kunnen geheel door de officier van de wacht vanaf de brug worden aangestuurd (hijsen en trimmen). Ze krijgen een draagvermogen van 1100 ton goederen die kunnen worden behandeld door twee 7,5-tons kranen op 4,5 meter hoogte. De schepen zullen naar verwachting een gemiddelde snelheid van meer dan 10 knopen halen.

Naast de 2.200 m2 aan zeilen krijgen ze twee supercharged 4-takt dieselmotoren (2×422 kWm bij 1.790 tpm) en een boegschroef voor manoeuvres in de havens. Maar TOWT heeft zichzelf een decarbonisatiedoel gesteld van meer dan 90% in vergelijking met bestaande oplossingen. Elk schip zal worden bemand door twee bemanningen van zeven mensen.

Lees bijvoorbeeld in Mer et marine

Beeld: © TOWT