Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Cruisevaart

Hoe grote cruiseschepen futuristische zeilen kunnen gebruiken om brandstof te besparen

Er hangt een grote verandering in de cruise-industrie in de lucht. Windaandrijving – ooit beperkt tot zeilschepen – zou binnenkort kunnen worden ingezet om grote schepen met duizenden passagiers te helpen de oceanen over te steken. De baanbrekende scheepswerf Chantiers de l’Atlantique, die iconen als Queen Mary 2, Wonder of the Seas en Celebrity Beyond heeft gebouwd, trekt kopers aan voor zijn Solid Sail-technologie, waaronder Orient Express, die van plan is om ’s werelds grootste zeilschip in 2026 te water te laten.

Ponant heeft aangekondigd dat het tegen 2025 een emissievrij schip wil bouwen met behulp van windaandrijving. En onderzoekers die werken aan het monteren van apparaten zoals harde zeilen, zuigvleugels en roterende cilinders op vrachtschepen, melden een toegenomen belangstelling van cruisemaatschappijen. Als dit allemaal klinkt als dromerige ontwerpers die gewoon vliegeren, nou, vliegeren is nog een ander voorstel. Met potentieel miljoenen ponden aan besparingen en de urgentie van een netto-nuldoel, zou wat nu op sciencefiction lijkt, binnenkort een wetenschappelijk feit kunnen worden.

Uiteraard maken lijnen als Star Clippers, Windstar en Sea Cloud al jaren gebruik van windenergie. Maar met toenemende druk om fossiele brandstoffen en kosten te verlagen, zouden binnenkort grote schepen kunnen worden gebouwd om de gratis energiebron te benutten naast andere alternatieven zoals biobrandstoffen, batterijcellen, zonne-energie en waterstof. Voorstanders van windenergie zeggen dat het meer dan de helft van de energie van een nieuw schip kan leveren en tot 20 procent wanneer het achteraf wordt ingebouwd. Sommige tankers, veerboten en vissersvaartuigen maken al gebruik van de technologie en bekende namen als Airbus, Renault en Michelin doen onderzoek.

De meest waarschijnlijke techniek die op cruiseschepen wordt toegepast, is het Solid Sail dat wordt ontwikkeld door Chantiers de l’Atlantique in Saint-Nazaire, Frankrijk. Net als andere modellen die worden onderzocht, werkt het volgens hetzelfde principe als vliegtuigvleugels, behalve dat het verticaal is – voor voortstuwing in plaats van lift. Installaties van de harde zeilen die in de haven worden getest, kunnen 360 graden draaien, zijn tot 70 meter hoog, kantelen om onder bruggen door te gaan en gaan als een harmonica naar beneden wanneer ze niet in gebruik zijn. Het geautomatiseerde systeem kan door één persoon op de brug worden bediend.

Lees het gehele artikel op de bron: World of Cruising

Afbeelding: Peace Boat Ecoship is van plan om ’s werelds meest ecologisch duurzame cruiseschip te bouwen. © Peace Boat