Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Het vermogen van wind benutten om de uitstoot te verlagen


Dit jaar zullen twee droge bulkcarriers de eerste schepen zijn die achteraf worden uitgerust met een nieuwe vliegtuigvleugelvormige, stijve zeiltechnologie die, in combinatie met scheepsoptimalisatie, het gemiddelde brandstofverbruik met 30% zou kunnen verminderen, waardoor de operationele kosten en CO2-emissies aanzienlijk zouden worden verminderd.

Richard Bjercke, senior salesmanager van Yara Marine Technologies, heeft de twee retrofitprojecten en de nieuwe windondersteunde voortstuwingstechnologie voor schepen gedetailleerd beschreven tijdens de Maritime Decarbonisation, Asia Conference van Riviera Maritime Media, die in april in Singapore werd gehouden.

Scheepsexploitanten kunnen dagelijks gemiddeld 1,5 ton brandstof per zeil besparen op gemiddelde wereldwijde routes met behulp van BAR Technologies WindWings van Yara Marine Technologies, vertelde de heer Bjercke aan de afgevaardigden. “Elk van deze vleugels bespaart u ongeveer 4,65 ton CO2 per dag”, zei hij. “We hebben routes gezien waar je 6 ton per dag bespaart en routes waar je 1 ton per dag bespaart. Maar bij Yara is het belangrijk voor ons om met conservatieve cijfers te werken en aan de verwachtingen te voldoen”, voegde hij eraan toe.

Een deel van het waarmaken van die verwachtingen is het ontwikkelen van maritieme technologieën ter ondersteuning van het koolstofarm maken van de scheepvaart die voor reders “commercieel zinvol” zijn. Het portfolio van de in Oslo gevestigde leverancier van groene technologie omvat uitlaatgaswassers, oplossingen voor scheepsoptimalisatie, kant-en-klare walstroominstallaties en BAR Technologies WindWings van Yara Marine Technologies.

De WindWings zijn ongeveer 37,5 m hoog en 20 m breed, gemaakt van aluminium en composiet en “zijn ontworpen om de hele levensduur van het schip mee te gaan”, aldus Bjercke. De WindWings kunnen ook worden verwijderd en achteraf op andere schepen worden gemonteerd, merkte de heer Bjercke op. Elke vleugel weegt ongeveer 200 ton en is uitgerust met sensoren om automatisch het vermogen en de brandstofbesparing te maximaliseren.

Lees het gehele artikel op de bron: Rivieramm

Afbeelding: Uitgerust met vier WindWings, kan Berge Olympus de gemiddelde dagelijkse CO2-uitstoot met 19 ton verlagen (bron: Yara Marine)