Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Het eerste Oceanbird vleugelzeil zal op Zweedse scheepswerf worden geïnstalleerd

Eind 2023 zal Oceanbird het eerste prototype vleugelzeil bouwen op de Zweedse scheepswerf Oresund DryDocks. Het wordt een full-scale, 40 meter hoog vleugelzeil dat langs de Zweedse kust in Landskrona wordt geplaatst. Het betreft een prototype van Oceanbird Wing 560 en zal tegen het najaar van 2023 op het land worden geassembleerd op de Zweedse scheepswerf Oresund DryDocks in Landskrona. Het doel is onder meer om de functionaliteit, training van de bemanning en de automatisering van de vleugelzeilen te ontwikkelen.

Jonas Alvan, Oceanbird
“Oceanbird heeft uitgebreide computersimulaties en modeltesten gedaan, maar nu kunnen we ons ontwerp voor het eerst in het echt testen. We kozen Oresund Drydocks om te profiteren van hun ervaring op de scheepswerf en de ligging aan de kust. Bovendien zijn alle praktische benodigdheden aanwezig”, zegt Jonas Alván, Senior Product Manager bij Oceanbird.

Na de zomer worden de onderdelen voor twee vleugelzeilen op de werf afgeleverd. Nadat het eerste vleugelzeil op de scheepswerf is voltooid, zal Oceanbird medio 2024 de tweede vleugel op een bestaand schip installeren als onderdeel van het door de EU gefinancierde project Orcelle Horizon.

Feiten
Oresund DryDocks AB is de grootste reparatiewerf van Zweden en dateert uit het begin van de 20e eeuw. Op Varvsudden in Landskrona heeft Oresund Drydocks een maritiem centrum gebouwd om de scheepvaart in Öresund te ondersteunen. De werf heeft een van de grootste droogdokken van Scandinavië, een drijvend dok, kades met een kraancapaciteit tot 180 ton en werkplaatsen voor reparaties en staalproductie.

Lees het gehele artikel op de bron: Oceanbird

Afbeelding: de Oresund werf in Zweden