Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Het eerste industriële containerschip met hybride aandrijving

Zéphyr et Borée en partners CWS, GTT en Centrale Nantes zijn winnaars van de AMI CORIMER 2022, voor het Mervent 2025-project, dat tot doel heeft het eerste containerschip te bouwen met hybride zeilen/synthetische brandstofaandrijving. Het project beoogt het ontwerp, de bouw en de exploitatie van het eerste industriële containerschip met hybride aandrijving op zeil/synthetische brandstof om de CO2-uitstoot vanaf 2026 met ten minste 50% te verminderen en aangepast aan een geïdentificeerde markt.

Het project zal zich richten op de belangrijkste kwesties van vandaag in de energietransitie en decarbonisatie, in het bijzonder om een beter energie-besef te bereiken:

  • Werk aan energie-efficiëntie: hydrodynamische en aerodynamische optimalisatie, optimalisatie van het verbruik, enz.
  • Werk aan scheepsactiviteit: bevorder snelheidsvermindering, optimaliseer scheepsroute, afhandelingstijden, opleiding van bemanning
  • Bespaar eenvoudig energie met windaandrijving
  • Integreer het mogelijke gebruik van een synthetische brandstof

Dit schip zal vanaf de ingebruikname in 2025 voldoen aan de doelstellingen van de Internationale Maritieme Organisatie voor 2050 gericht op een vermindering van de koolstofintensiteit van het schip met 50%.

Wat de koolstofafvang betreft zal het uitgevoerde onderzoek een experimentele fase doorlopen en zal eind 2023 een testbank worden gebouwd. Proefvaarten op zee met dit innovatieve schip zijn gepland in 2025.

Lees het gehele artikel op de bron: Centrale Nantes

Afbeeding: het Mervent project, ©Zéphyr en Borée