Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Cruisevaart

Het eerste emissievrije cruiseschip ter wereld zal zeilen hebben die bedekt zijn met zonnepanelen

In Noorwegen is R&D aan de gang op wat waarschijnlijk ’s werelds eerste cruiseschip zal zijn dat uitsluitend op hernieuwbare energie en batterijen zal draaien. Vorig jaar stelde de Noorse cruisemaatschappij Hurtigruten (Noors voor ‘de snelle route’) een ambitieus doel: tegen het einde van het decennium zou het met een emissievrij cruiseschip gaan varen. Het team zag dat de klimaatdoelstellingen van sommige andere bedrijven “erg ver in de tijd en erg vaag waren”, zegt Hedda Felin, CEO van Hurtigruten Noorwegen. “Dus wilden we het anders doen.” Na een gedetailleerde studie van wat technologisch mogelijk zou kunnen zijn, stelden ze een concreet doel om het schip tegen 2030 te bouwen. Omdat de bouw tegen 2027 moet beginnen, waren er nog maar een paar jaar om prototypes te maken en enkele componenten te testen die nog nooit eerder zijn gebruikt. Het wordt waarschijnlijk het eerste emissievrije cruiseschip ter wereld.

Aan boord, in een conceptontwerp dat het bedrijf op 7 juni heeft onthuld, kunnen drie unieke enorme “wing rigs”, of speciaal ontworpen zeilen, zowel windenergie als zonne-energie opvangen. De zeilen zijn intrekbaar, zodat het schip onder bruggen door kan varen langs de kustroute die het bedrijf al meer dan een eeuw gebruikt. Als de wind of de zon goed zijn, gaan ze automatisch omhoog en strekken ze zich uit tot 50 meter hoog, met meer dan 8.000 vierkante meter aan windoppervlak en 16.000 vierkante meter aan zonnepanelen. In de zomer, onder de middernachtzon van Noorwegen, kunnen de zonnepanelen continu energie opwekken.

Als er geen of weinig wind is zal het schip elektrisch worden aangedreven. De zonne-energie zullen de batterijen opladen die ook kunnen worden opgeladen met hernieuwbare energie wanneer het schip in bepaalde havens stopt. Omdat het bedrijf regelmatig langs de kust van Noorwegen reist, is batterijvoeding mogelijk: op een reis over de oceaan zouden batterijen zo groot moeten zijn dat het geen zin zou hebben. Zelfs nu bestaan de batterijen die het bedrijf nodig heeft nog niet; Hurtigruten werkt samen met meerdere partners, waaronder een batterijontwikkelaar, om alles tot een goed einde te brengen.

Het 143 meter lange schip wordt ontworpen om zoveel mogelijk energie te besparen. De vorm is gestroomlijnd om hem aerodynamisch te maken. Een coating op de romp helpt voorkomen dat zeepokken of andere organismen aan de zijkant blijven kleven, waardoor het soepeler door het water glijdt. “Luchtsmering”, een systeem dat de bodem van het schip bedekt met kleine belletjes, zal ook helpen om wrijving te verminderen. Een verbeterd schroefsysteem zal naar verwachting helpen om 5% -10% van de energie van het schip te besparen. Kunstmatige intelligentie helpt routes aan te passen voor maximale efficiëntie. Een app geeft gasten feedback over hun eigen energieverbruik en moedigt hen aan om meer te besparen. Hoewel sommige functies al op andere schepen worden gebruikt, “willen we het naar een hoger niveau tillen en optimaliseren”, zegt Gerry Larsson-Fedde, senior vice-president van maritieme operaties voor het bedrijf, die oorspronkelijk de algehele ” Ship Zero”-project.

De komende twee jaar zal het bedrijf met partners werken aan onderzoek en ontwikkeling en testen of alles werkt zoals verwacht. Daarna begint de scheepsbouw.

Lees het gehele artikel op de bron: FastCompany

Afbeelding: Vard Design/Hurtigruten]