Het echte Nieuws achter Advertenties en Advertorials
De redactie ontvangt tal van nieuws- en persberichten. Als dat vooral reclame is, plaatsen we het niet, als er nieuws in zit wel. Er zijn ook tussenvormen, die mooie kansen bieden voor bijvoorbeeld tallshipreders.
Zomaar een telefoontje van de redactie naar de afzender van een persbericht: “We hebben jullie bericht ontvangen, waarvoor dank, maar we vinden het wat teveel reclame en te weinig nieuws. Als we het zo overnemen, vinden we dat daar best de prijs van een advertentie tegenover mag staan, die kost tenslotte maar vijftig euro per keer. En als jullie echt iets nieuws te melden hebben, dan horen we dat ook graag; dan kunnen we er tenminste een goed artikel van maken.”
Dit soort telefoontjes plegen we met enige regelmaat, en leiden de ene keer tot een advertentie, een enkele keer tot niets, en weer een andere keer tot een stuk in de categorie ‘Advertorial’: betaalde inhoud die eruit ziet als een gewoon artikel. Niks mis mee, zolang maar duidelijk is wie de afzender is, en dat ervoor betaald is: zo houden we onze journalistieke normen op orde. En soms brengt zo’n contact ook een verhaal voort waar we meer mee kunnen, en dat we als ‘gewoon’ nieuwsverhaal kunnen plaatsen. Als dat laatste gebeurt, zijn we daar als redactie extra blij mee, want nieuwsverhalen maken, dat doen we toch het liefst.
Lezenswaardige verhalen
Niettemin valt er in het veld waarin wij werken nog best te steggelen over wat je nog als nieuws kunt brengen, en wat vooral ten dienste van de omzet van een bepaald bedrijf staat. Bijvoorbeeld: School at Sea is een onderneming die graag reclame maakt voor zichzelf, maar ook lezenswaardige verhalen voortbrengt van jongelui die hun eerste oceaanervaring opdoen, zelf voor hun sponsoring zorgen, en bezig zijn met hun persoonlijke ontwikkeling. Die verhalen plaatsen we graag, daar hoeft geen prijs aan te hangen; pas op het moment dat het meer over de onderneming dan over de mensen gaat, komen we in een schemergebied terecht. We hebben veel sympathie voor instanties en ondernemingen die, zoals School at Sea, maatschappelijk bijzonder verantwoorde doelen nastreven, maar we blijven wel zakelijk: dat is belangrijk voor ons eigen voortbestaan als nieuwsmedium.
Win-Win
Omdat we geen uitgebreide betaalde redactie hebben, zijn we in hoge mate afhankelijk van wat we aangeleverd krijgen: zelf op zoek gaan naar die verhalen kost tijd en geld die we als kleine stichting ontberen. Om het zakelijke met het aangename te verenigen, stimuleren we ondernemingen daarom graag om zelf hun persberichten om te vormen tot verhalen die voor onze lezers interessant zijn. Verhalen waarin zeilen bollen, buiswater spettert en je de wind in je haren voelt. Verhalen die in de eerste plaats over mensen en boten gaan, in plaats van over de volgende mogelijkheid om een reis te boeken of een product aan te schaffen.
Met voldoende ‘basismateriaal’ kunnen we ze daar ook goed bij helpen, zonder zelf op reportage te hoeven. De ervaring leert dat het schrijven geen sinecure is: vaak zijn de verhalen er wel, maar zijn ze niet meteen publiceerbaar opgeschreven. En soms is er wel veel beeld, want er wordt wat af gefotografeerd, maar is er te weinig tekst bij om er een goed verhaal uit te persen. Dan kan de redactie inspringen, en er in samenwerking met de afzender wél een goed verhaal van maken.
Zulke verhalen hoeven de afzender niet ongenoemd te laten, en die kan zich bovendien extra als sponsor van de Zeepost presenteren, bijvoorbeeld met een advertentiebanner. Zo ontstaat een win-win: niet alleen de commerciële aandacht van een advertentie, maar ook goede verhalen die de afzender in een ander licht naar voren brengen. Door beide te laten zien, halen zowel de onderneming als de redactie en de lezers het optimum uit de publiciteit.
Package-deal
Dat kan met name voor tallshipreders interessant zijn, denken we. Onze lezers zijn dol op mooie, spannende en verrassende zeeverhalen, en volgen vaak eigener beweging al de reizen van schepen van de Nederlandse en internationale zeevloot. Maar de echte verhalen van het leven aan boord komen we in onze kolommen nog te weinig tegen. Daar brengen we graag verandering in, door ondernemingen die daarvoor in aanmerking komen een package-deal aan te bieden: wordt sponsor van de Zeepost, en lever regelmatig beeld en basismateriaal aan voor goede verhalen, die wij als eigen nieuws kunnen brengen – en niet als betaalde content, omdat ze van zichzelf genoeg inhoudelijk gewicht hebben. Het bereik én de impact van zulke verhalen in de ‘Posten’ is vele malen groter dan van een reguliere advertentie, die in de meeste gevallen ook nog eens veel duurder is. Als die verhalen met enige regelmaat gebracht kunnen worden, zonder de nadrukkelijke commerciële oriëntatie die een advertentie heeft krijgen ze een meerwaarde voor alle partijen.
En niet alleen tallshipreizen brengen lezenswaardige verhalen voort. Ze zijn net zo goed te vinden op scheepswerven, in museumhavens, bij erfgoedorganisaties en op charterkantoren. Dus wie interesse heeft – en regelmatig écht nieuws: kom maar op!
In de journalistiek worden twee categorieën nieuws wereldwijd het meest ‘gevreten’: over ongelukken en over ‘het echte leven’. De eerste categorie heb je als journalist niet in de hand, en bovendien hoop je natuurlijk ook dat je die niet te vaak hoeft te verslaan. Maar bronnen voor de tweede categorie zijn er altijd; je moet ze alleen weten aan te boren. De oproep is hierbij gedaan. Dus bronnen: laat van je horen!