Herinneringen aan Wouter
Oud en nieuw is een moment om terug te denken aan dingen die voorbij gaan. We kijken terug naar de tijd dat Wouter van Dusseldorp zijn passie op de Egberdina beleefde.
Wouter en de Egberdina
Wouter was erg verknocht aan zijn Egberdina, een stevenaak gebouwd in 1882 in Kinderdijk. In de zeepost van 14 juni 2018 publiceerde hij een artikel uit de Waterkampioen over de Helena, een grotere zus van Egberdina. Het oorspronkelijke artikel uit de Waterkampioen was voor de redactie niet meer te vinden. Kan een van de lezers ons misschien helpen? Als historische bron vonden wij wel een uitgebreid artikel over Helena in Wikipedia.
Stevenaak Helena uitgebreid in de Waterkampioen
14 juni 2018
In de Waterkampioen no. 6 van juni staat een uitgebreid artikel over de stevenaak Helena. Dit schip werd 1875 gebouwd speciaal voor de vaart op de Rijn. De 30-jarige Duitse schipper Wilhelm Georg Fromm bestelde hem op de werf van Jonker in Kinderdijk. Nu is ze met haar 143 jaar het oudste ijzeren zeilende binnenvaartschip van Nederland maar ze ziet eruit alsof ze nieuwgebouwd is. Een lange restauratie zorgde dat de oude dame weer lang mee kan.
Van dit type schip zijn er zo’n 50 gebouwd, allemaal in Kinderdijk. In die tijd voeren de eerste stoomboten op de Rijn, maar de stevenaak ging nog meest zeilend naar ‘boven’. Of getrokken door paarden. En ze kwam meestal stevelend weer terug.
De oorsprong van de stevenaak lag in de Samoureus (of Keulenaar) en de Dorstense aak. Beide houten zeilschepen die ook op de Rijn voeren. De stevenaken waren de eerste ijzeren geklonken zeilschepen.
In het 8 pagina grote artikel in de Waterkampioen vind je veel info over de wijze waarop op de Rijn werd gevaren, en over de geschiedenis van de Helena. In 1978 werd het aangeboden aan een sloper. Deze kreeg het niet over zijn hart om het schip te slopen, en ze kwam in particuliere handen terecht. Restauratie van het schip op die manier lukte ook niet echt, tot scheeps-restaurateur Bart Vermeer het schip in handen kreeg. Hij vond bij toeval de bestektekening van een zusterschip in een oud werfgebouw van Jonker.
Daarna heeft de restauratie nog een hele tijd geduurd. Het werd op een bijzonder fraaie wijze ingericht als dagtochtenschip. Tegenwoordig vaart het schip vanuit Rotterdam onder de vlag van de Stichting het Rotterdams Zeilschip, die ook de schoener Oosterschelde beheert.
Meer info over de Helena vind je hier.
Er zijn nog verschillende stevenaken in de vaart, met name in de chartervaart: Arbeid Adelt, Egberdina, La Bohème, Minerva, Tsjerk Hiddes, Victoria S en Aaltje Engelina. De Stevenaak Antje ligt sinds kort gerestaureerd in de museumhaven van Den Helder. Ook als recreatieschip varen er nog verschillende rond, zoals de Maria, Tijdloos, Geertje en Hooihandel 1.
Wouter publiceerde dit verhaal in de zeepost omdat hij zich met de Egberdina nauw verbonden voelde met de stevenaken en hun historie.
Het oorspronkelijke artikel in de Waterkampioen is niet digitaal beschikbaar, maar valt wel na te lezen in de bibliotheek van het Scheepvaartmuseum.
Wouter en het Fonteinkruid
Wouter haatte het fonteinkruid en dat is opmerkelijk, want hij had biologie gestudeerd en was zeer begaan met de natuur. Het fonteinkruid belemmerde hem en de rest van de chartervaart steeds meer, zeker aan de Westwal van het Markermeer. De ecologie van het Markermeer is ernstig verstoord geraakt door alle inpolderingen (te beginnen bij de Afsluitdijk). De aanleg van de Markerwadden is een eerste grootschalige poging tot herstel van het biotoop, maar de woekering van het fonteinkruid zal daarmee niet gekeerd worden. Ondanks zijn persoonlijke betrokkenheid en grote afkeer bleef hij journalistiek op een feitelijke en correcte wijze verslag doen.
Met zeilschip op excursie naar fonteinkruid
4 juli 2018
Met het klassieke zeilschip de Egberdina kan komende zondag een excursie worden gemaakt naar het fonteinkruid. Het wordt een informatieve tocht, die volgens schipper Wouter van Dusseldorp een goed beeld zal geven van de ecologie van het Markermeer.
De Egberdina heeft zondagmorgen bioloog Harm van der Geest aan boord. Hij doet met zijn afdeling Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam specifiek onderzoek naar het ecologisch functioneren van het Markermeer.
Daar is het fonteinkruid op dit moment weer volop aanwezig. Het levert veel overlast voor de recreatievaart op en is economisch gezien slecht voor Hoorn als watersportstad. Maar waarom is dat fonteinkruid er tegenwoordig zo massaal? Waarom worden de Marker Wadden eigenlijk aangelegd en wat willen we met het Markermeer? Van der Geest zal zijn licht over onder meer deze vragen laten schrijnen.
Er is ruimte voor discussie. De excursie is op zondagmorgen 8 juli van 9 tot 12.30 uur en kost 25 euro. Reserveren is noodzakelijk: wouter@egberdina.nl of 06-51164509.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD.
Wouter maakte met deze publicatie natuurlijk gewoon reclame voor deze dagtocht, maar de inhoud was de problematiek hem zeer uit het hart gegrepen. Het was zijn initiatief om Harm van der Geest hiervoor uit te nodigen.
Wouter en de toekomst
De Schuttevaer interviewde Wouter in 2018 toen hij zijn Egberdina wilde verkopen, onder om meer tijd te krijgen voor het schrijven van de Zeepost en de Scheepspost. “Dat kan ik ook vanuit Denemarken of Schotland doen” zo besluit hij het interview. Het artikel geeft een inkijkje in de levensloop van Wouter en de plannen, die hij aan het maken was. Helaas heeft hij daar maar een klein deel van kunnen verwezenlijken.
Oprichter van nieuwssite Zeepost wil meer gaan schrijven
16 mei 2018
Wouter van Dusseldorp is al meer dan 30 jaar charterschipper, waarvan 20 jaar op de eenmast-klipperaak Egberdina. Daarnaast was hij bestuurslid van de BBZ en bestiert hij de nieuwssites Zeepost en Scheepspost. Nu wil hij de Egberdina verkopen om meer tijd te hebben om te reizen en schrijven.
Wouter van Dusseldorp (1956) groeide in Friesland op met varen op vlotjes, rubberboten en Schakels. Hij werd zeilinstructeur bij Watersport Twellegea en had met vrienden een sleepboot. Nadat hij in 1984 was afgestudeerd als bioloog en geen werk kon vinden, kon hij zich laten omscholen tot ICT’er, maar hij had geen biologie gestudeerd om binnen te zitten.
In 1986 kocht hij de tjalk Goede Verwachting en ging ermee charteren. Met het oog op dagtochten kocht Van Dusseldorp in 1996 de in 1882 als paviljoen-stevenaak gebouwde Egberdina. ‘Het is te overzien. Mensen gaan ‘s avonds weer weg en dan ga ik naar huis. Dat vind ik erg prettig. Je kan het ook weleens niet zo leuk treffen met gasten in de chartervaart. Niet dat ik daar veel ervaring mee heb, maar dan is het een zwaar beroep als je zeven dagen een groep hebt.’
Lees het uitgebreide interview van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees.
Kopfoto: © Heere Heeresma jr.