Grain de Sail zet koers naar New York, een tweede vrachtschip in aanbouw
Het zeilend vrachtschip Grain de Sail vertrekt deze vrijdag vanuit Saint-Malo om wijnen en gedistilleerde dranken al zeilend naar New York te vervoeren. Het bedrijf Morlaix ziet het nog groter en verder, met een tweede vrachtschip in aanbouw.
De zeilboot Grain de Sail is 24 meter lang. Het is nog maar een zandkorrel in de onmetelijkheid van het zeevervoer, maar het vervoer van goederen per zeil trekt steeds meer bedrijven aan. Een van de pioniers is Grain de Sail, de chocoladefabriek van Morlaix, die sinds drie jaar met name cacao vervoert op zijn eerste vrachtschip. Een tweede schip, imposanter en meer geschikt voor de groeiende markt, is in aanbouw.
“Niet langer vrij uitzonderlijk”
Deze vrijdag vaart het eerste vrachtschip van Saint-Malo naar New York , volgeladen met wijnen en gedistilleerde dranken. Stefan Gallard is de marketingdirecteur van het bedrijf Morlais. Terugreis via West-Indië om humanitair materiaal af te geven en terug te keren naar Bretagne, op weg naar Morlaix, de ruimen gevuld met cacao en koffie.
Stefan Gallard : Transport per vrachtzeilboot is niet meer uitzonderlijk, we hebben geprobeerd het bijna normaal te maken, ook al heeft het nog steeds een verrassende en avontuurlijke kant.
Ben je winstgevend?
Ja, beter dan dat, de eerste vrachtzeilboot is al drie jaar in de vaart, maar een tweede is momenteel in aanbouw en wordt eind dit jaar opgeleverd. Om al deze intensieve projecten qua investeringen te financieren, betekent dit dat het bedrijf marge kan genereren en dus winstgevend is. Dit is een conditio sine qua non : de ecologische dimensie van het project is zeer belangrijk, maar het moet gebaseerd zijn op een financieel evenwicht.
Het concept creëert overal verlangens, onlangs hebben François Gabard en zijn bedrijf Mer Concept een project in deze richting aangekondigd?
We hebben de weg een beetje vrijgemaakt met onze eerste vrachtsectie en de tweede die eraan komt. Als het emulators kan maken, is dat prima. Het doel is uiteraard om het zeevervoer koolstofarm te maken. Hoe meer we er zijn, hoe meer oplossingen er zullen zijn, hoe meer opties we aan de markt zullen moeten presenteren, hoe meer klanten hierop zullen inspelen en hoe meer we een grote impact kunnen hebben. Het is een heel goede zaak.
“Greenwashing is altijd een risico”
Je gaat luxe producten, wijnen, sterke dranken vervoeren. Voor de merken die je werven, is dit geen manier om een mooi label te kopen, is dit geen greenwashing?
Greenwashing is altijd een risico. We werken vooral samen met bedrijven die al een voorsprong hebben op het onderwerp en die dit ter harte nemen, dit zijn echt zakelijke projecten. We zijn heel consistent in de aanpak met chocolaatjes, koffie, de zeilboot. Dit maakt koolstofarm zeevervoer des te toegankelijker. Het is ook aan ons om waakzaam te zijn, maar dat hoort bij deze transitie naar groen vervoer. Het is best een goede zaak als iedereen ervoor leunt, hoewel sommigen het in eerste instantie misschien niet noodzakelijkerwijs om de juiste redenen doen.