Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Grain de Sail lanceert CO2-vrije maritieme logistieke service naast het nieuwe schip

Twee jaar na de tewaterlating van het eerste moderne vrachtzeilschip ter wereld wil het Franse bedrijf Grain de Sail een volledig aanbod van zeilvracht gaan verzorgen. hiervoor is een apart bedrijf opgericht: Grain de sail Logistics. Grain de Sail is met de oprichting van Grain de Sail Logistics een pionier in het koolstofarm maken van modern maritiem transport met zijn vloot van moderne vrachtschepen. Grain de Sail wil de leider op deze markt blijven. 

Dit is de eerste stap in afwachting van de levering van het tweede vrachtzeilschip, de Grain de Sail 2. Naast het vervoer van eigen producten zal het schip ook beschikbaar komen voor externe klanten. Vanaf het begin vervoerde het bedrijf alleen voor eigen behoefte en had het de maritieme logistiek geïntegreerd met de productie van koffie en chocolade aan land.

Sinds de eerste reis van het eerste vrachtzeilschip in november 2020, zei het Franse bedrijf dat het veel telefoontjes had ontvangen van bedrijven die hun schip wilden gebruiken. Een eerste succesvolle test in het voorjaar van 2022 met drie klanten uit de wijnsector vormde een bevestiging voor de nieuwe aanpak van Grain de Sail.

De 24 meter lange schoener kan tot 50 ton goederen vervoeren. Dit eerste vrachtzeilschipis de afgelopen twee jaar al acht keer de Atlantische Oceaan overgestoken en vervoerde meer dan 250 ton aan weerszijden van de Atlantische Oceaan. Het nieuwe schip zal het laadvolume van Grain de Sail verzevenvoudigen (350 ton of 240 pallets). Vanaf januari 2024 zal Grain de Sail Logistics vanuit Saint-Malo vijf transatlantische retourvaarten aanbieden, daarna zes vanaf 2025. Uiteindelijk is Grain de Sail Logistics van plan om met een vloot van vijf vrachtschepen om de twee weken een transatlantische afvaart uit te voeren. Wanneer de Grain de Sail 2 operationeel wordt, is het de bedoeling dat de eerste vrachtzeilboot van de vloot zal worden ingezet voor de Europese kustvaart langs de Atlantische kust.

De Grain de Sail 2 wordt een ​​schoener van 52 meter lang en 11 meter breed. De masthoogte wordt 50 meter en het krijgt 1200 m2 zeiloppervlak, “zelfs effectief bij lichte wind”. Alle soorten tuigage kwamen vooraf aan bod, van Solid Sail tot Dynarig, inclusief kites. Uiteindelijk is er gekozen voor een klassiek schoenertuig. “Voor de romp hebben we staal overwogen, maar aluminium bleek effectiever te zijn in het voldoen aan de beperkingen van lading en afmetingen.

Meer over de planning van de Grain de Sail 2 vind je hier

Lees ook het artikel op Bretagne Ecomique

Bekijk hieronder de bouw van de Grain de Sail 2 op Youtube