Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Grain de Sail 2 te water gelaten

Op 9 mei werd op de Piriou werf in Vietnam het tweede zeilende vracht schip van Grain de Sail te water gelaten. Een symbolisch moment, het schip moet nog verder afgebouwd worden. Het nieuwe 52 meter lange schip meet 500 GT. Het is gebouwd van aluminium en kan tot 238 pallets vervoeren die op twee niveaus in twee afzonderlijke ruimen worden geladen. Daarnaast kan in een aparte tank tot 18 kubieke meter vloeistof in bulk vervoerd worden, terwijl er aan dek nog eens 5 kubieke meter vloeistof in vaten mogelijk is.

De Grain de Sail 2 zal op transatlantische routes varen en daarbij wijnen en andere fijne producten exporteren van Frankrijk en Europa naar de Verenigde Staten en ruwe ingrediënten uit Latijns-Amerika naar Frankrijk brengen. Het eerste schip dat sinds 2020 voor transatlantische routes wordt gebruikt, zal een nieuwe bestemming krijgen voor het kustvervoer binnen Europa zodra het nieuwe schip in gebruik is.

Grain de Sail heeft in 2021 met succes ongeveer 55% van de cacaomassa die in zijn chocoladefabriek wordt gebruikt, per zeil vervoerd dankzij zijn eerste vrachtzeilboot. Met dit volgende schip kunnen 100% van de grondstoffen koolstofvrij de Atlantische Oceaan oversteken voor gebruik in de chocoladefabriek en koffiebranderij in Morlaix, Frankrijk.

De oversteek van de Atlantische Oceaan wordt, afhankelijk van de routekeuze en de windomstandigheden, geschat op ongeveer twee weken, waardoor er drie tot vier retourtochten per jaar mogelijk zijn.

Frankrijk heeft de afgelopen jaren de wereldwijde scheepvaart voorzien van veel toonaangevende windondersteunde projecten, waarbij een groot aantal verladers, zoals bandenfabrikant Michelin, autofabrikant Renault en cognacmaker Hennessy, toezegde een deel van hun producten te vervoeren op nieuwe zeilvrachtschepen in aanbouw.