Gigantische vliegers trekken vrachtschepen over de oceaan om hun CO2-uitstoot te verminderen
Bijna net zo lang als er kiteboarden is, zijn er dromers geweest die hoopten de kracht van de wind te benutten om schepen over de zee te trekken. Maar misschien komt die ‘ooit’ er binnenkort aan met een vlieger van 1.000 vierkante meter, die 300 meter boven het water vliegt. Dat is het basisidee achter de Seawing, een technologie die wordt ontwikkeld door het Franse bedrijf Airseas en die vrachtschepen zou kunnen helpen hun brandstofverbruik te verminderen en hun CO2-uitstoot met gemiddeld 20% te verminderen.
De Seawing is een parafoil, net als die van een kitesurfer, en wordt opgelaten via een opvouwbare mast, die ook wordt gebruikt om de vlieger op te halen en op te bergen wanneer hij niet nodig is. De vlucht wordt bestuurd door besturings software vanuit een doos onder de vlieger, die op zijn beurt aan het schip is bevestigd met een 700 meter lange kabel die stroom levert en gegevens van en naar het schip verzendt.
“Wat het onderscheidt van andere windoplossingen”, zegt Bernatets, “is dat de vleugel niet alleen door de wind wordt getrokken.” In plaats daarvan vliegt het in achtvormige lussen, die het trekkende effect van de luchtstroom vermenigvuldigen om extra kracht te geven. “Bovendien halen we de wind 300 meter boven het zeeoppervlak, waar hij 50% krachtiger is”, voegt Bernatets toe. De combinatie “verklaart waarom de kracht enorm is voor een comact systeem dat eenvoudig op de boeg van het schip kan worden gemonteerd en ook achteraf op reeds bestaande schepen.” zegt hij. Na jaren van onderzoek wordt de vlieger momenteel getest op een vrachtschip dat tussen Frankrijk en de VS vaart.
Het bedrijf heeft 2,7 miljoen dollar aan financiering van de EU ontvangen en zegt al orders te hebben van Airbus en de Japanse rederij “K” Line. Het hoopt de technologie eind 2025 volledig operationeel te hebben.