Fins-Brits duo benut windenergie voor nieuw Aframax/LRII-ontwerp
De Britse technologieleverancier BAR Technologies heeft de krachten gebundeld met het Finse scheepsontwerp- en ingenieursbureau Deltamarin om windvoortstuwing op te nemen in een nieuw te bouwen ontwerp, Aframax/LRII. BAR heeft grote vorderingen gemaakt in het ontwerp van windaandrijving. Met dit nieuwe rompontwerp suggereren de eerste voorspellingen van BAR Technologies en Delatmarin dat maar liefst 10 ton brandstof per dag kan worden bespaard met een Aframax/LRII-romp en 4 WindWings, met als voorbeeld een rondreis Noord-Amerika/Rotterdam.
“Wind is de gratis brandstof, en het is de handschoen die wordt neergelegd voor innovators zoals wijzelf om uit te zoeken hoe we fossiele brandstoffen kunnen vervangen door windenergie”, aldus John Cooper, Chief Executive Officer, BAR Technologies. “Het was een voorrecht om samen te werken met de beste scheepswerven om WindWings achteraf aan te passen, en we zijn vooral verheugd om samen te werken met de beste zeegaande scheepsarchitecten voor het ontwerp van grote schepen in Deltamarin en dat de Aframax/LRII de eerste van vele aankondigingen is. ”
Het gebruiken van wind om het brandstofverbruik te verminderen en zo de scheepvaart te helpen koolstofarm te maken, is een zeer populaire methode die wordt gebruikt door innovators en scheepseigenaren. De voortgang naar maximale efficiëntie hangt echter af van de volledige overweging van variabele factoren, zoals het type schip en de route die het vaart. Om dichter bij de beste oplossing in het algemeen te komen, moet er meer onderzoek worden gedaan naar hoe de prestaties ook onder water kunnen worden verbeterd.
De aankondiging komt voort uit een eerdere samenwerking op WindWings die, met een besparing van ongeveer 1,5 ton brandstof per vleugel per dag, zal debuteren op de Pyxis Ocean. Deltamarin heeft het scheepsconceptontwerp van de retrofit uitgevoerd, inclusief de benodigde analyses voor structurele zaken, stabiliteit, andere aan scheepsintegratie gerelateerde kwesties en zeewaardigheid.