Fair Winds Collective brengt nieuwsbrief uit
Het Fair Winds Collective (FWC) wijdt zich aan het verenigen van duurzame projecten onder zeil. Dat doet het door onderzoek & onderwijs, empowerment, en het stimuleren en organiseren van zeilvracht en zeilreizen.
Frontvrouw van het FWC is Peggy Engelmann. Zij werkt vanuit Kaap de Groene Hoop in Amsterdam aan de doelen van FWC, en is contactpersoon voor het netwerk.
Dit en volgend jaar organiseert FWC permanente tentoonstellingen voor alle FWC partners. Die wordt op verzoek zichtbaarheid en ondersteuning geboden. Zo kondigt FWC nu een permanente tentoonstelling aan, die duurzame zeilprojecten laat zien, te lanceren tussen september 2024 en mei 2025 in de bruisende havens van Amsterdam en Hamburg. Voor mogelijke en bestaande partners is dit een unieke kans om hun project langdurig zichtbaarheid te geven. Binnenkort zal Peggy de eerste partner uitgebreid voorstellen op de website.
Meezeilen
Behalve zeilvracht, bemiddelt FWC ook bij het zoeken van passagiers, die op de zeilende vrachtschepen mee willen varen, als passagiers, trainee of bemanningslid. Peggy: ‘Zeil met ons mee, kom in contact met gepassioneerde professionals en maak deel uit van een beweging die zich inzet voor duurzaam zeilen en educatie.’ Belangstellenden kunnen hierover met haar contact opnemen.
Team
In de nieuwsbrief wordt ook het team voorgesteld:
‘Julia Lykke Sørensen, onze vertegenwoordiger in Hamburg, maakt furore bij de Maritime Stiftung als zeiltrainer en nautisch professional. Na een recente podcast en discussies over toekomstige mogelijkheden, zien we onze visies werkelijkheid worden. Julia en Peggy zeilden allebei in het winterseizoen, en we zijn net bij elkaar gekomen op onze Hub in Amsterdam, dankzij de gastvrijheid van Kaap Kargo in de stuurhut van de veerboot.
Maaike de Jong is onze dynamische spreker en ambassadeur op verschillende evenementen. Ze schrijft inzichtelijke artikelen voor Dwarstuig en nautische nieuwsbrieven, doet onderzoek voor presentaties tijdens evenementen en verdiept zich in de impact en schade gerelateerd aan historische contexten en ons natuurlijk erfgoed.’
Onderzoek
‘Vorige week presenteerde Alexander Grit ons nieuwste onderzoek op de ATLAS Association conferentie op de Breda University of Applied Sciences. Ons artikel onderzoekt het transformatieve potentieel van het combineren van duurzaam vrachtzeilen, gemeenschapsbetrokkenheid en vrijetijdsbesteding om urgente milieu-uitdagingen aan te pakken. Dat wordt gedaan vanuit verschillende perspectieven:
– Vrije tijd en activisme: We ontdekten dat vrije tijd, gekenmerkt door ontspanning en recreatie, ook een krachtig middel kan zijn voor sociale transformatie wanneer het wordt geïntegreerd met activisme. Deze unieke synergie bevordert maatschappelijke betrokkenheid, daagt onderdrukkende systemen uit en stimuleert een gevoel van saamhorigheid en collectieve actie.
– Betrokkenheid bij de gemeenschap: Het succes van duurzame vrachtschepen is sterk afhankelijk van de betrokkenheid van de gemeenschap. Ons onderzoek benadrukt de verschillende rollen binnen deze beweging, van bemanningsleden en stagiairs tot lokale supporters, die allemaal een belangrijke rol spelen. Proactieve communicatie en positieve bevestiging zijn belangrijke strategieën om deze betrokkenheid te vergroten.
– Mariana Mazzucato’s visie: Ons werk sluit aan bij Mariana Mazzucato’s visie van missiegerichte innovatie, het aanpakken van grote uitdagingen door middel van samenwerking en systemische verandering. Haar nadruk op het heroverwegen van waarde en het publieke doel resoneert met de doelstellingen van duurzaam vrachtzeilen.
– Vrije tijd als beweging: We onderzoeken ook hoe vrijetijdsactiviteiten kunnen leiden tot nieuwe vormen van saamhorigheid en duurzame toekomsten.
Dat Alexander ons onderzoek presenteerde op de ATLAS-conferentie was een prachtige gelegenheid om het potentieel van duurzaam vrachtzeilen te benadrukken als antwoord op de niet-duurzame praktijken van de hedendaagse scheepvaart. Deze beweging (en o.a. de nieuwe meer technologische ontwikkelingen zoals windondersteunde scheepsvoortstuwing) bieden duurzame alternatieven, verhogen het bewustzijn voor klimaatvriendelijk transport en bieden unieke reis- en vrijetijdsbelevenissen. Door activisme te combineren met maatschappelijke betrokkenheid kunnen belangrijke positieve veranderingen worden bereikt, waardoor de betrokkenheid van de gemeenschap wordt bevorderd en sociale transformatie wordt gestimuleerd.’
Meer informatie op de website van het FWC.
Beeld: FWC.