Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Enorme vleugelzeilen drijven schepen aan als nooit tevoren

De wereldhandel is afhankelijk van schepen die worden aangedreven door vuile brandstof. Om de klimaatdeadlines te halen, stellen sommigen een terugkeer naar windenergie voor. DE OCEANBIRD WING 560 is geen vleugel, maar ook geen zeil. Wanneer het over een paar maanden voor het eerst wordt geassembleerd op een scheepswerf net ten noorden van Malmö, Zweden, zal het 40 meter hoog zijn met een oppervlak van 560 vierkante meter en ongeveer 200 ton wegen. De makers noemen het een vleugelzeil en ze denken dat het de toekomst van zeereizen is. “Het is meer een vliegtuigvleugel die je op een schip zet dan een normaal zeil, daarom noemen we het een vleugelzeil”, zegt Niclas Dhal, algemeen directeur van Oceanbird.

Het vleugelzeil bestaat uit twee delen: een stijve hoofdkern en een klep die lucht naar de kern trekt in een systeem dat is geïnspireerd op krachtige racejachten, die sneller kunnen varen dan de snelheid van de wind. De kern is gemaakt van staal, omgeven door glasvezel en gerecycled PET, en het geheel kan samentrekken tot minder dan de helft van zijn totale lengte en naar beneden kantelen om plat over het dek te liggen. Deze zomer wordt het prototype aan land getest en volgend jaar zal het worden gemonteerd op een 14 jaar oud vrachtschip, het autoschip Wallenius Tirranna.

Het zeil laten werken op een schip dat al in de vaart is, is van cruciaal belang voor een bedrijf dat wil helpen de scheepvaartindustrie koolstofarm te maken, die verantwoordelijk is voor iets minder dan 3 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het bouwen van zuinigere schepen is de langetermijnmissie, zegt Dhal, “maar als je de wereld echt wilt veranderen, moet je alle bestaande schepen aanpakken.”

Het uitrusten van een bestaand schip met een enkel vleugelzeil kan het brandstofverbruik met ongeveer 10 procent verminderen, zegt Oceanbird, maar een schip dat volledig rond deze zeilen is ontworpen, is veel efficiënter. De eerste, de Orcelle Wind, een autoschip met ruimte voor 7.000 voertuigen en een lengte van meer dan 200 meter, zal pas in 2026 varen, maar zal de uitstoot met minstens 60 procent verminderen ten opzichte van een vergelijkbaar schip zonder zeil. De technologie kan nog meer bereiken – tot wel 90 procent – als er compromissen worden gesloten op het gebied van routering en kruissnelheid, wat resulteert in een langere reistijd.

Lees het gehele artikel op de bron: Wired

Afbeelding: Een schip dat achteraf is uitgerust met een Oceanbird-vleugelzeil. © Oceanbird