Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Een nieuwe koers: windaandrijving en de weg naar nulemissie

Tijdens het GREEN4SEA Athene Forum 2023 benadrukte de heer Gavin Allwright, secretaris-generaal van de International Windship Association (IWSA), dat windaandrijving de afgelopen tien jaar uitgebreid is onderzocht, getest, besproken, bestuurd en door sommigen is afgewezen.

Wanneer we het hebben over windaandrijving, verwijzen we naar directe windenergie die wordt gebruikt voor voortstuwing, een pure energiebron zonder uitstoot, wereldwijd overvloedig aanwezig en vandaag de dag beschikbaar. Het kan rechtstreeks op het schip worden afgeleverd op het gebruikspunt zonder dat het hoeft te worden ontgonnen, verfijnd, vervoerd, gebunkerd of aan boord moet worden opgeslagen. In wezen is het een heel andere energiebron zonder kosten naast andere voordelen.

Het is heel moeilijk om een kristallen bol te hebben en de toekomst te zien; wat ik echter kan zien, is dat er toekomst is voor deze optie. We kunnen zien dat het vandaag de dag niets kost, ook aan het einde van de levensduur van het schip en zelfs als je het systeem van het schip haalt en op een ander schip zet, heb je nog een levensduur zonder uitstoot zonder kosten, aangezien Goed!

Het is dus een zeer nuttige energiebron. De technologie om deze energiebron te oogsten is natuurlijk niet gratis, maar zal zichzelf terugbetalen. Het is het enige aandrijfsysteem dat zichzelf daadwerkelijk zal terugbetalen, aangezien alle andere opties meer zullen kosten dan de brandstoffen die we vandaag gebruiken en het is beter om het niet te beschouwen als een maatregel voor ‘energie-efficiëntie’. Het is een energieleverancier die zichzelf terugbetaalt zonder compatibiliteitsproblemen, wat betekent dat u op elk schip een windaandrijfsysteem kunt plaatsen en elke andere brandstof kunt gebruiken die u maar wilt. Daarom noemen we dat graag een ‘win-win-wind’ situatie.

Met betrekking tot wat windenergie levert: ten eerste kan een retrofit tot 20 procent van de benodigde voortstuwingsenergie leveren, maar onthoud dat het voor het operationele profiel van een motorschip is zonder uw route of snelheid te wijzigen. Als u dat doet, kunt u nog verder optimaliseren. Ten tweede, met een primaire wind, dat wil zeggen een schip met wind als belangrijkste krachtbron, ondersteund door motoren, kun je veel hogere percentages besparing krijgen. Er zijn zelfs klimaatpositieve schepen die worden ontwikkeld die overtollige windenergie oogsten om emissievrije brandstof te produceren die als vracht aan boord kan worden opgeslagen.

Lees het gehele artikel op de bron: Safety4Sea