Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Een betere wereld kan niet zonder eerlijke en groene containervaart. Maar hoe ziet die eruit?

Voor de liefhebbers van podcast heeft de Correspondent een serie podcasts gemaakt over containers: Containerbegrip. 90 Procent van al je spullen komt uit een container. Die stalen doos stond aan de wieg van onze huidige wereldeconomie en consumptiemaatschappij. En toch komt de container in bijna geen enkel geschiedenisboek voor. En weten we nagenoeg niets over de reis die onze spullen erin over de wereld afleggen.De container bracht ons ongekende welvaart, maar ook: slechte arbeidsomstandigheden, gigantische klimaatvervuiling en nauwelijks te controleren macht van bedrijven. In de laatste aflevering van de podcast ‘Containerbegrip‘ gaan Maite Vermeulen en Maaike Goslinga van de Correspondent op zoek naar oplossingen. Naar een nieuw verhaal over de scheepvaart van de toekomst.

Een prachtig detail uit deze podcast: wat kost het om een containerschip op waterstof te laten varen? Dan zou de vrachtprijs drie keer zo hoog worden! Volgens rederijen kan dat niet, dat wordt nooit betaald door hun klanten. Maar in de Corona periode is de vrachtprijs meer dan vertienvoudigd en het transport gaat gewoon door zoals voorheen.

Zij gaan in gesprek met vernieuwers die de scheepvaart schoner en eerlijker willen maken. Maar we vragen ons ook af: is dat wel genoeg? Moeten we niet gewoon mínder varen? In de laatste aflevering van onze podcast Containerbegrip gaan ze op zoek een nieuw verhaal over de scheepvaart van de toekomst. Bieden groene brandstof en betere wetgeving uitkomst? Of moeten we gewoon mínder varen? Hoe ziet groene en eerlijke containervaart er écht uit?

Luister naar de podcast via de Correspondent

Of via spotify

Afbeelding: de Correspondent