Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Drie van de vier genomineerde schepen voor de Next Generation Ship Award gebruiken windenergie

Nor-Shipping heeft de definitieve shortlist voor de Next Generation Ship Award van dit jaar bekendgemaakt. De winnaar wordt maandag 5 juni bekendgemaakt in het stadhuis van Oslo. De prestigieuze onderscheiding, nu in zijn tiende jaar, plaatst nieuwbouw, retrofits en conversies tegen elkaar, waarbij de titel gaat naar het project dat baanbrekende nieuwe industriestandaarden voor slimme, duurzame maritieme operaties zet. Volgens de organisatoren was de concurrentie dit jaar “intens”.

Dit zijn: de Misje Vita van Misje Eco Bulk, gebouwd op de Colombo Dockyard in Sri Lanka; Terntank’s Hybrid Tankers, momenteel in aanbouw; Neoline’s Neoliner 136, nu gebouwd in Turkije door RMK Marine; en de Pyxis Ocean van Mitsubishi Corporation, die in het kader van het CHEK-project zal worden uitgerust met innovatieve windassistentietechnologie.

De weg wijzen
Sidsel Norvik, Director, Nor-Shipping merkt op: “Van containerschepen tot bulkcarriers, tot ro-ro-schepen, veerboten en gespecialiseerde projecten zoals kabelleggers, de nominaties van dit jaar lieten zien hoe segment na segment hard werkt en op briljante wijze innoveert om duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Dit zorgde voor een zeer zware concurrentie en een levendig debat, aangezien de deelnemers werden teruggebracht tot slechts vier opvallende projecten.

Neoline’s Neoliner 136

Wind van verandering
De schepen op de shortlist werden beoordeeld op de belangrijkste criteria van energie-efficiëntie, innovatie, geschiktheid en flexibiliteit, gebruik van technologie, veiligheid en beveiliging, en ecologische duurzaamheid. Alle scheepstypen kregen evenveel aandacht, ongeacht de grootte of het segment. Om in aanmerking te komen voor de prijs, moesten nieuwbouwprojecten worden gepland voor oplevering binnen drie jaar na Nor-Shipping 2023, terwijl retrofits en conversies moesten worden uitgevoerd na de oorspronkelijke datum van het laatste tweejaarlijkse evenement dat gepland was voor 2021.

De laatste vier
Elk van de concurrerende inzendingen is op zichzelf al opmerkelijk. Misje Vita is een 5.000dwt shortsea bulkcarrier, eigendom van het Noorse Misje Rederi. Het schip heeft een hybride voortstuwingssysteem ontwikkeld door de eigenaar in samenwerking met Wärtsilä, waardoor NOx wordt geëlimineerd en een reductie van 47% in SOx en CO2 wordt geboden. De hoofdmotor van 1.600 kW wordt aangevuld met een batterijsysteem van 1.000 kWh en een asgenerator/-motor, met een walaansluiting waardoor het aanlopen van emissievrije havens mogelijk is.

Terntank hybride tanker

De nieuwe hybride tankers van 15.000 dwt van de Zweedse exploitant Terntank, die nu in China worden gebouwd, zullen waar mogelijk op e-methanol varen, zijn voorzien van batterijsystemen en zullen ook beschikken over een zuigzeilsysteem dat de uitstoot met nog eens 8% zou kunnen verminderen. Mitsubishi Corporation’s 80.926 dwt Kamsarmax bulkcarrier Pyxis Ocean is de retrofit-inzending, met een nieuw zeilsysteem voor het in 2017 gebouwde schip met BAR Tech’s WindWings Technology. Een van de twee zeilen wordt gefinancierd door de EU als onderdeel van het Horizon 2020-project.

Ten slotte zal wind de belangrijkste energiebron zijn voor de vierde kandidaat op de shortlist, Neoline’s Neoliner 136, die een zeiloppervlak van 3.000 m2 zal hebben. Het ro-ro-schip, dat ook containers kan vervoeren, is het resultaat van een meer dan tien jaar durend project om een trans-Atlantisch vrachtschip te bouwen dat alleen door wind wordt aangedreven. De Franse scheepsbouwer Chantiers de l’Atlantique levert haar SolidSail-systeem. Er zal ook een MGO-aangedreven hulpmotor worden gemonteerd voor havenoperaties en elektriciteitsvoorziening.

Lees het gehele artikel op de bron: NOR-shipping

Afbeelding: de bulkcarrier Pyxis Ocean van Mitsubishi Corporation