De wind van verandering: een emissievrij dilemma voor de scheepvaart opgelost?
We zullen terugkijken op de afgelopen jaren als een buitengewone tijd in de scheepvaartindustrie, met een pandemie, oorlog in Europa, een wereldwijde voedsel- en energiecrisis, logistieke verstoringen, inflatie en een hele reeks extreme weersomstandigheden. Hoe zit het met de positieve punten in de scheepvaart, hoor ik je vragen? Welnu, goed nieuws dat voor velen in de branche nog steeds onder de radar blijft, is het aanzwellende momentum in een sector waar SWZ serieus aandacht aan heeft besteed: het gebruik van wind voor de voortstuwing van schepen.
Dit artikel is gepubliceerd in de Energy Transition-special van maart 2023 van SWZ|Maritime en is geschreven door Gavin Allwright, secretaris-generaal van de International Windship Association, secretary@wind-ship.org.
Wat bedoel ik met momentum? Vorig jaar verwelkomden we een aanhoudende groei van het aantal grote windondersteunde schepen, met 23 schepen geïnstalleerd met windcapaciteit en nog twee die klaar zijn voor de installatie van windaandrijving. Dit betekent dat aan het eind van het jaar 1,4 miljoen ton draagvermogen aan goederen kon worden vervoerd met windondersteunde schepen. Dit wordt ondersteund door zo’n 20+ kleine vrachtschepen en traditioneel opgetuigde cruiseschepen en natuurlijk tal van kleine inheemse door de wind aangedreven vissers- en vrachtschepen in gebieden van de derde wereld.
Het momentum blijft toenemen terwijl we door 2023 varen, met nog eens 24 schepen gepland voor levering in 2023 uitgerust met windondersteunende technologie en een steeds grotere spreiding van de technologieën die worden ingezet, in verschillende segmenten van de industrie en geografisch.
Meer dan vijftig procent
We zullen ook primaire windschepen op de markt zien komen in 2024/25. Deze nieuwbouwschepen hebben hun windsystemen volledig geïntegreerd en geoptimaliseerd, waardoor meer dan vijftig procent van het voortstuwingsvermogen door wind kan worden geleverd, vooral op geselecteerde winderige routes.
Er zijn ook belangrijke aanwijzingen dat dit nog maar het begin is. Grote reders en bevrachters zijn toegetreden tot de windvoortstuwingssector of hebben als early movers hun betrokkenheid vergroot. Deze omvatten MOL, Vale, “K” Line, Cargill, Michelin, Oldendorff, CMES en Marubeni. We zien ook aanzienlijke investeringen in productiefaciliteiten in zowel Europa als Azië en een toenemend aantal scheepsbouwers die hun eigen windvoortstuwingssystemen ontwikkelen of systemen opnemen in hun standaarduitrustingslijsten, waardoor de kosten voor het installeren van bepaalde systemen dalen.
Deze ontwikkelingen wijzen op een niveau van vroege schaalvergroting en de eerste stappen die worden gezet naar het bereiken van volwassenheid in de markt, samen met de verspreiding van kennis en expertise die aan de gang is. Als we dit koppelen aan een toenemend aantal richtlijnen van classificatiebureaus die worden vrijgegeven of geüpgraded, hebben we een goed recept voor verdere beweging in de goede richting.
Lees het gehele artikel op de bron: SWZ Maritime
Afbeelding: De La Naumon (1979), nu een theaterschip, heeft een eSail van Bound4blue (foto’s met dank aan International Windship Association).