Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

De scheepvaart heeft de kans om naar pole position te gaan in de race om de economie koolstofarm te maken

Wind aandrijving staat aan de vooravond van een belangrijke ontwikkeling in de maritieme industrie de komende jaren, aangezien de voordelen van technologische vooruitgang een kostenvrije hernieuwbare bron is. In het achtste interview voorafgaand aan Seatrade Maritime Logistics Middle East, sprak Gavin Allwright, secretaris-generaal van International Windship Association (IWSA) over de ontwikkelingen van deze technologie. Vanuit het oogpunt van installaties sloot de IWSA 2022 af met acht nieuwe windondersteunde installaties gedurende het jaar, waarmee het totaal op 24 installaties en drie windklare schepen komt, voor een totaal van meer dan 1,5 miljoen dwt.

“In 2023 zullen er nog eens 24 installaties en nog eens meer dan zes windklare schepen bij komen, wat een substantiële vergroting van de markt betekent. Op basis van beleid en regelgeving hebben we veel vooruitgang gezien bij de erkenning van windondersteuning en primaire windaandrrijving als een sleutelcomponent in het streven naar koolstofarm maken en er wordt veel gewerkt aan het standaardiseren van validatie, proefvaarten op zee en andere benaderingen voor technologiebeoordeling ,” zo zei Allwright.

De geassocieerde leden van de IWSA bestaat uit bedrijven en organisaties die de ontwikkeling van de windvoortstuwingssector willen ondersteunen. Dit zijn vijf klassenbureaus: ABS, BV, ClassNK, DNV en RINA, maar ook rederijen als Cargill en Blue Planet Shipping. Het heeft ook een toenemend aantal service- en onderdelenleveranciers zoals Liebherr, Vaisala, NAPA, Insensys en Thordon Bearings.

“Het is niet onze bedoeling om actief nieuwe leden te werven. In plaats daarvan wil de verenging dat dit een groeiende, dynamische technologiemarkt is met een actief netwerk dat werkt aan beleid, regulering, het versterken van marktfactoren en het verlagen van barrières en dit is precies het type netwerk waarmee zij zich willen verbinden en bijdragen aan”, zei hij.

Op korte termijn gelooft Allwright dat 100% windaandrijving een wondermiddel is dat nog ver weg is. Hij zei dat er een aantal ontwikkelingslijnen aan de gang waren op het gebied van windaandrijving. De twee belangrijkste waren retrofit of nieuwbouw windondersteunde installaties. Afhankelijk van de grootte van het ontwerp en de oriëntatie op het schip, kunnen deze een aanvulling leveren op het motorvermogen van 5%-20% wanneer het onderweg is als motorschip.

Lees het gehele artikel op de bron: Seatrade Maritime

Afbeelding: IWSAHet 3.600 dwt stukgoedschip MV Ankie met het eConowind Ventifoil wind-assist systeem.