Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

De onderdruk-zeilconcepten van bound4blue komen in een stroomversnelling

Na het installeren van enkele 12 meter hoge en volledig kantelbare 17 meter hoge eSAILS op respectievelijk een vissersschip en een vrachtschip, waarbij de laatste het grootste onderdruk-zeil is dat ooit is gebouwd en geïnstalleerd, is bound4blue optimistisch over de toekomst. Die biedt nog meer kansen op het gebied van windaangedreven maritieme voortstuwing.

Seatrade Maritime sprak met Cristina Aleixendri, mede oprichter en COO van Bound4blue:

“Er zijn al overeenkomsten getekend met reders Louis Dreyfus Armateurs, Frankrijk, Marubeni Corporation, Japan, en Amasus Shipping, Nederland, voor drie verschillende scheepstypes: stukgoederen, ro-ro en bulkschepen,” zegt Aleixendri, “Op die projecten zullen we steeds meer dan één element per schip installeren – en dan van groter formaat. Zo gaan we steeds een stap verder, met installaties in extra segmenten – en ook op nieuwbouw – en voor reders in verschillende geografische regio’s.”

De onderdruk-zeilen van bound4blue zijn geschikt voor tankers, bulkers, roro’s, cruiseschepen, veerboten en stukgoedschepen, ongeacht de grootte of leeftijd van het schip. Voor containerschepen lijkt het wat lastiger vanwege ruimtegebrek aan dek. “Bij bound4blue bieden we een portfolio van verschillende eSAIL-formaten, variërend van 12 tot 36 meter. We selecteren de optimale maat, het aantal en de opstelling aan dek, afhankelijk van het schip”, zei ze.

De gerealiseerde hoeveelheid brandstof- en emissiebesparingen is afhankelijk van het aantal en de grootte van de geïnstalleerde zeilen, de route van het schip en de kenmerken van het schip. Een MR-tanker met drie eSAIL’s van 26 meter zou jaarlijks 845 ton brandstof besparen op de route van New York naar Rotterdam, wat overeenkomt met een jaarlijkse besparing van 2.671 ton CO2. Een capesize-bulkschip met acht eSAIL’s van 36 meter zou jaarlijks 2.856 ton brandstof besparen op de route van Tubarao naar Qingdao, wat overeenkomt met een jaarlijkse besparing van 9.052 ton CO2. Aleixendri zei dat dergelijke waarden werden verkregen in de veronderstelling dat zeilen werden gebruikt als neven-voortstuwing, en zonder de routes voor de wind te optimaliseren.

“Natuurlijk, net zoalsde zeilen uit het verleden schepen in staat stelden omover de hele wereld te handelen, zouden we ook hun moderne equivalent kunnen gebruiken om 100% van het vermogen te leveren dat het schip nodig heeft. Hoewel we beginnen te zien dat reders nieuwe schepen ontwerpen die uitsluitend door de wind worden voortgestuwd, zien we nog lang niet een industriestandaard, aangezien de technologie verschillende uitdagingen met zich meebrengt, vooral aan de operationele kant,” zei ze.

Het principe van het onderdruk-zeil is voor het eerst bestudeerd door de NASA in de jaren 1930 als een middel om het brandstofverbruik van vliegtuigen te verminderen. Het eSAIL is een nieuw ontwerp gebaseerd op het TurboSail. Jacques Cousteau wilde een eco-schip ontwikkelen voor onderzoek naar windondersteunde voortstuwing, wat leidde tot de ontwikkeling van het eerste onderdruk-zeil. In tegenstelling tot vleugels van vliegtuigen heeft zo’n zeil een dikker profiel en gebruikt het een kleine onderdruk om grote liftkrachten op te wekken.

In wezen combineert het de positieve kenmerken van een conventioneel zeil met stijve vleugels – eenvoudige bediening en uitstekende capaciteit aan de wind – met actieve grenslaag-controletechnieken op basis van zuigkracht, waardoor losraken van de stroming wordt voorkomen en hoge liftcoëfficiënten worden bereikt, vergelijkbaar met rotoren. Dit resulteert in kleinere en lichtere elementen voor vergelijkbare besparingen.

Lees het gehele artikel op de bron: Seatrade Maritime

Afbeelding: de Nederlandse Eems Traveler met twee e-Sails van Bound4blue