Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

De noodzaak om het groeiende goede nieuws over windvoortstuwing zorgvuldig te vertellen

Windaandrijving is terug, we berichten er al een aantal jaren over in Fathom World, omdat moderne versies van oudere concepten worden gebruikt om het brandstofverbruik en dus de uitstoot te verminderen. Maar hoewel er steeds meer installaties beschikbaar zijn, is het doen van eerlijke uitspraken over brandstofbesparing en over de betrouwbaarheid van apparatuur van het grootste belang voor het opbouwen van vertrouwen.

Tegen het einde van 2023 zouden er 49 schepen in de commerciële dienst kunnen zijn met een moderne windvoortstuwingsoplossing geïnstalleerd. Dat aantal zal groeien als eigenaren kijken naar hoe ze de lage-emissie-uitdagingen van de EU en internationale regelgeving het hoofd bieden. Het is ook opmerkelijk dat dit ‘return to wind’-verhaal de mainstream krantenkoppen heeft gehaald. Dit is in sommige opzichten een goed nieuwsverhaal voor de scheepvaart, een sector die vaak de krantenkoppen haalt als het slecht nieuws is.

Windenergiebedrijven willen graag de voordelen van hun systemen laten zien, en zoals zoveel energiebesparende apparaten gebruiken ontwikkelaars procentuele besparingen op brandstof en dus op CO2-uitstoot. Deze blijken onbetrouwbaar omdat de gegeven percentages vaak niet direct vergelijkbaar zijn. Systeemmakers gebruiken verschillende basislijnen om verreikende uitspraken te doen, die vaak niet gemakkelijk kunnen worden geïnterpoleerd naar verschillende scheepstypes en -afmetingen.

Een nieuwe standaarden stelsel
Partners van een door de EU gefinancierd windassistentieproject hopen dat dit snel kan veranderen, door een gemeenschappelijke manier te creëren om proefvaarten op zee uit te voeren met windvoortstuwingssystemen, evenals richtlijnen voor het definiëren van de efficiëntie van een brandstofbesparend windassistentiesysteem.

Het project is het Intereg WASP-project (Wind Assisted Ship Propulsion) dat twee of drie systeemmakers, reders, universiteiten en onderzoeksinstituten samenbracht. Sofia Werner van RISE Maritime, voorheen SSPA, in Göteborg, Zweden, leidde het WASP-werkpakket over standaarden en zegt dat er een aantal manieren zijn waarop zaken eenvoudig kunnen worden gestandaardiseerd om ervoor te zorgen dat eigenaren die systemen willen installeren over de feiten beschikken.

Het WASP-project omvatte het uitvoeren van prestatietests op vier schepen met windondersteunende oplossingen aan boord, waarbij Werner zei dat het team al snel zag toen het project eenmaal begon dat er veel verschillende manieren zijn om prestaties uit te drukken. Een manier om een energiebesparing uit te drukken zou bijvoorbeeld 30% kunnen zijn wanneer de wind in een optimale richting ten opzichte van een vaartuig is en bij een bepaalde snelheid, met andere woorden, de allerbeste besparing op een bepaald moment. Terwijl een andere manier om besparingen uit te drukken kan de totale energiebesparing over een jaar zijn, minder dan omdat er momenten zijn waarop de technologie niet wordt gebruikt of de wind niet optimaal is op sommige routes.

Lees het gehele artikel op de bron: Fathom World