Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Conoship werkt aan duurzame scheepvaart

In een duurzame wereld is scheepvaart hard nodig. Goederenvervoer per schip hoeft niet vies te zijn, het is bij uitstek geschikt om de duurzame ontwikkelingsdoelen te behalen. Met de doorontwikkeling van energiezuinige en zelfs emissievrije schepen is de industrie goed op weg om in 2050 de IMO netto nulemissie te bereiken, zegt Guus van der Bles, directeur ontwikkeling bij Conoship International. 

Samen met de Groninger Maritime Board heeft Conoship International de “Green Maritime Coalition” geïnitieerd, een samenwerking in Noord-Nederland van kenniscentra, universiteiten, rederijen, scheepswerven, onderaannemers en zero-emissie technologie start-ups. Deelnemers wisselen meningen uit en ontwikkelen plannen om de grote mogelijkheden voor innovatieve technologieën voor toekomstige emissievrije scheepvaart te verkennen.

Dit Nederlandse innovatieve maritieme “ecosysteem” heeft de potentie om een belangrijke wereldspeler te worden in het ontwikkelen en leveren van groene technologieën voor de scheepvaart. Deze groene technologieën bieden (noordelijk) Nederland heel concrete handvatten om de reductie van stikstof en CO2 te versnellen. Het algemene doel is om de uitstoot zoveel mogelijk te verminderen. Het doel is om de CO2-uitstoot in 2030 met tachtig procent te verminderen.

Welke duurzame oplossing past het beste?
Conoship bestudeert windondersteunde voortstuwing en ontwikkelt programma’s voor optimale windprestaties met betrekking tot brandstofverbruik. Afhankelijk van de omstandigheden kan de brandstofbesparing tussen de twintig en veertig procent liggen. Samen met het aan Conoship gerelateerde bedrijf Econowind BV worden onder de naam VentiFoils windvoortstuwers van het type onderdrukvleugel ontwikkeld. Op dit moment varen vijf schepen met VentiFoils tot 16 meter hoog, terwijl een versie van 20 meter in productie is en dit jaar zal worden geïnstalleerd. Er is ook een start gemaakt met de ontwikkeling van een 30 meter lange VentiFoil XL. De VentiFoils kunnen worden opgevouwen om de weerstand bij tegenwind en stormachtige omstandigheden te verminderen, terwijl deze functie ook een gemakkelijke vrachtbehandeling vergemakkelijkt. Er is ook een versie in ontwikkeling waarbij vrachtkranen tijdens het transport kunnen worden omgebouwd tot windfoils.

Dieselelectrisch
Naast wind ondersteunde hulpaandrijving ontwikkeld Conoship ook schepen met dieselelectrische aandrijving. Door een op de electrische aandrijving aangepaste grotere schroef en een beter achterschip (ConoDuctTail) worden deze ontwerpen steeds efficiënter. Ook kijkt Conoship naar het afvangen van CO2 voor LNG aangedreven schepen.

Dit komt uit een artikel dat is geschreven door Conoship International en gepubliceerd in SWZ|Maritime’s

Afbeelding: Een 5800-TDW-versie van de dieselelektrische zee-rivierschepen is in ontwikkeling en zal binnenkort op de markt worden gebracht.