Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

ClassNK ‘Richtlijnen voor windondersteunde voortstuwingssystemen op schepen’

ClassNK heeft “Richtlijnen voor windondersteunde voortstuwingssystemen voor schepen (editie 2.0)” uitgebracht, waarin eisen worden gespecificeerd voor het waarborgen van de veiligheid van schepen die zijn uitgerust met windondersteunde voortstuwingssystemen op basis van de nieuwste inzichten verkregen uit de betrokkenheid bij daadwerkelijke installatieprojecten.

Als oplossing om te voldoen aan de EEXI-voorschriften en de CII-classificatie en om de brandstofkosten te verlagen, vordert de implementatie van windondersteunde voortstuwingssystemen. Als dergelijke systemen aan boord van schepen worden geïnstalleerd, wordt verwacht dat ze effectief zijn in het verminderen van de CO2-emissie, door gebruik te maken van windkracht. Afhankelijk van de schaal en specificaties vormen ze echter ook risico’s voor scheepsconstructies, de bemanning aan boord en de omgeving.

Om deze risico’s op de juiste manier aan te pakken, heeft ClassNK in 2019 de eerste editie van “Richtlijnen voor door de wind ondersteunde voortstuwingssystemen voor schepen” gepubliceerd als standaard voor door wind ondersteunde voortstuwingssystemen en schepen die met de systemen zijn uitgerust, en heeft het plangoedkeuringen uitgevoerd en enquêtes met betrekking tot de daadwerkelijke installatieprojecten.

De richtlijnen zijn door de praktijk aanzienlijk bijgewerkt naar deze tweede editie. De algemene structuur van de richtlijnen is herzien en onderverdeeld in drie delen: “Wind-Assisted Propulsion Systems”, “Base Ships” en “Surveys”, en de vereisten zijn verfijnd en verduidelijkt. De richtlijnen bieden nu een uitgebreid overzicht van de punten waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van windondersteunde voortstuwingssystemen en hun installatie op schepen.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritime Executive