Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Cruisevaart

Chantiers de l’Atlantique start mastfabriek voor SolidSail

Chantiers de l’Atlantique heeft de start aangekondigd van een SolidSail mastfabriek samen met Avel Robotics, CDK Technologies, Lorima, Multiplast en SMM als partners. Het doel is om de ervaringen van de verschillende bedrijven te combineren om de productie van grote carbon masten op te voeren. Het concept van de masten met Solid Sail is bedoeld om de CO2-uitstoot van cruiseschepen en grote vrachtschepen te helpen verminderen, aldus de voorbereide verklaring van de Franse scheepsbouwer.

Er zal een speciale fabriek worden gevestigd in Lanester, Frankrijk, in de buurt van de maritieme composietindustrie in het land. Volgens plannen moeten de eerste masten eind 2024 worden geproduceerd. SolidSail zijn stijve, hoogwaardige, opvouwbare zeilen van koolstofvezel, die gehesen worden aan een carbon mast die kan kantelen.

Chantiers de l’Altantique heeft het SolidSail-concept ontwikkeld en een intentieverklaring getekend voor de installatie van het systeem op twee grote zeilcruiseschepen voor Orient Express, waarvan de eerste naar verwachting in 2026 zal vertrekken. Het concept is ook besteld voor installatie op een vrachtschip voor het Franse bedrijf Neoline.

Lees het gehele artikel op de bron: Cruise Industrie

Afbeelding: Orient Express zeilend cruiseschip