Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Cargill test windaandrijving om de uitstoot te verminderen

LONDEN, 1 maart (Reuters) – Cargill, een van ’s werelds grootste scheepsbevrachters, test windenergie voor vrachtschepen om de uitstoot van zijn gecharterde vloot te verminderen, aldus een topman. Met ongeveer 90% van de wereldhandel die over zee wordt vervoerd, is de scheepvaart verantwoordelijk voor bijna 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot, maar milieuactivisten zeggen dat de regelgevende inspanningen van de sector om de uitstoot te verminderen nog steeds traag zijn.

Cargill zal later dit jaar een schip voor droge bulk testen met twee windzeilen die vracht aan boord vervoeren, aldus Jan Dieleman, president van de oceaantransportdivisie van de groep. Het schip zal de komende weken in het droogdok gaan om de zeilen te hijsen, voegde hij eraan toe. “De prestaties van de zeilen zullen nauwlettend worden gevolgd om hun ontwerp, werking en prestaties verder te verbeteren”, vertelde hij aan Reuters. Voor de ontwikkeling werd samengewerkt met het Britse BAR Technologies.

Dieleman zei dat Cargill ook verschillende windondersteunde voortstuwingstechnologieën aan het onderzoeken is, eraan toevoegend dat wind de groep niet naar een nul-koolstofniveau zou brengen, maar “een stap in de richting van nul” was. “We denken dat wind de uitstoot waarschijnlijk met 20 tot 30% kan verminderen. Het betekent dat we ook het brandstofverbruik met 20 tot 30% kunnen verminderen, waardoor we de investering onmiddellijk terugverdienen”, zei hij.

Daarnaast heeft Cargill schonere brandstofopties getest, waaronder ammoniak en methanol, in een poging om af te stappen van de vuilere bunkerbrandstof. Zo heeft Cargill een langlopende charterovereenkomst getekend voor twee droge bulkschepen die kunnen worden aangedreven door methanol en die eind 2025 en begin 2026 zullen worden opgeleverd.

Lees het gehele artikel op de bron: GCaptain

Illustratie: Bar Technologies