Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Overig

Canopée maakt eerste Atlantische oversteek met satelliet onderdelen

Bolloré Logistics heeft het deur-tot-deurtransport van een satelliet en zijn verschillende componenten georganiseerd van de locatie van de klant in Toulouse naar het Guyana Space Center in Kourou. De lading werd vervoerd door de Canopée op zijn eerste transatlantische oversteek. Dit vrachtschip van de volgende generatie is ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van raket- en satelliettransport: het biedt minimale trillingsomstandigheden en beperkt zo de impact van eventuele schokken en trillingen die componenten tijdens transport over lange afstanden kunnen aantasten. Daarnaast moet het schip stroomopwaarts kunnen varen bij Kourou, tot aan het dok bij de Spaceport.

De Canopée is ontworpen als zeilend vrachtschip. Het 121 meter lange schip zal volgens de Franse website Transport & Logistique in juli worden uitgerust met vier 30 meter hoge Oceanwings, de eerste vaart op windkracht is gepland voor september. De zeilpanelen van Oceanwings zullen elk een oppervlakte van 375 vierkante meter beslaan en moeten zo’n 35 procent besparen op het brandstofverbruik.

‘Door wind aangedreven voortstuwing is een oplossing voor de toekomst die we met grote belangstelling onderzoeken’, zegt Rédouane Akchouch, Sales Director Europe for Aerospace and Defence bij Bolloré Logistics. ‘Het heeft het voordeel dat het voldoet aan alle technische beperkingen die door de ruimtevaartindustrie worden opgelegd, terwijl het een koolstofarm transportplan biedt over een afstand van enkele duizenden kilometers. De verzamelde gegevens en de ontvangen feedback van dit eerste transport hebben onze eerdere analyse volledig bevestigd en onze wens om onze samenwerking voor toekomstige projecten voort te zetten.’

Afbeelding: Bolloré Logistics