Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Bouw van door Conoship ontworpen shortsea stukgoedschip op schema

Bij de Gelibolu Shipyards in Turkije vordert de bouw van een innovatief stukgoedschip, ontworpen door het in Groningen gevestigde scheepsontwerp- en ingenieursbureau Conoship. De werf sneed het eerste staal voor de NB60 in november vorig jaar en zal het schip naar verwachting in januari 2024 opleveren. De NB60 is een schip van het CIP 3600-ontwerp dat zeer geschikt is voor het vervoer van stukgoed op binnen- en kustwateren. Het schip zal ook voorbereid worden om Nederlandse Ventifoils te installeren, windondersteunde aandrijving om het brandstof verbruik te verminderen.

Nieuwe standaard
Volgens Conoship kan dit schip worden beschouwd als de nieuwe standaard voor zee-riviercoasters met een lage doorvaarthoogte. Met een dieselelektrisch voortstuwingssysteem, een vergrote schroef in combinatie met een ConoDuctTail en geoptimaliseerde romplijnen, zal het brandstofverbruik het beste in zijn klasse zijn, vooral in wind en golven, aldus het bedrijf. Om de prestaties verder te verbeteren is het ontwerp klaar voor windondersteunde voortstuwing, omdat het is voorbereid voor de plaatsing van Econowind VentiFoils, wat het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot jaarlijks met zo’n 10 procent zou verminderen, afhankelijk van de vaarroute.

Toekomstbestendig ontwerp
Conoship stelt ook dat het ontwerp zeer toekomstbestendig is. De EEDI van het schip berekend als een dieselgedreven schip ligt al onder de fase 3 eisen. Aanvullende elementen van het ontwerparrangement vergemakkelijken de overstap naar toekomstige brandstoffen. “Bijvoorbeeld de generatoren weghalen en vervangen door een methanol power generator set en dan ook methanoltanks erin zetten, of helemaal weghalen en vloeibare waterstoftanks en brandstofcellen erop zetten”, legt Jan Jaap Nieuwenhuis, managing director bij Conoship uit. Internationale. “Met al deze herontwerpmogelijkheden is vanaf het begin van het conceptuele ontwerpproces rekening gehouden.”