Bouw van 136 meter zeilend vrachtschip Neoline in Turkije
Het plan van het in Frankrijk gevestigde NEOLINE om een modern zeilend vrachtschip te bouwen wordt werkelijkheid met de bouw van het eerste schip op de scheepswerf van RMK Marine in Turkije. Het 136 meter lange roll/on-roll/off schip, dat de naam Neoliner zal krijgen, zal twee opvouwbare “Solidsail Rig System” masten van koolstofvezel hebben en een zeiloppervlak van 3.000 vierkante meter. Het schip wordt naar verwachting in 2025 opgeleverd. De bouw van het eerste schip komt nadat NEOLINE zijn financieringsdoel heeft bereikt om 60 miljoen euro op te halen bij publieke en private partners. De Franse scheepvaartgigant CMA CGM was een van de investeerders.
Neoline werd in 2015 opgericht met de bedoeling om ’s werelds eerste reder te worden die gespecialiseerd is in moderne Ro-Ro-vrachtschepen die windenergie en zeilen gebruiken als hun belangrijkste vorm van voortstuwing. Het bedrijf is van plan om twee schepen te ontwikkelen om te opereren tussen Saint-Nazaire, Frankrijk, en Saint-Pierre-et-Miquelon in Newfoundland, Baltimore, Maryland, en Halifax, Nova Scotia. Het bedrijf noemt Renault Group, Beneteau Group, Manitou Group, Michelin, Jas Hennessy & Co, Clarins, Longchamp of Rémy Cointreau als een van de eerste klanten.

Het Solidsail Rig System is ontworpen en geproduceerd door scheepswerf Chantiers De l’Atlantique in Frankrijk. De 2 masten van koolstofvezel zullen elk 76 meter hoog zijn met 3.000 m2 harde zeilen – een kleinere maar meer effectieve versie van de oorspronkelijk geplande 4.200 m2 zeilen.
Neoliner zal een laadvermogen van 6300 ton hebben, wat overeenkomt met 321 auto’s, 265 containers van 20′ of 125 containers van 40′.
“De CMA CGM Group, die streeft naar Net Zero Carbon tegen 2050, is al vele jaren volledig betrokken bij de ontwikkeling van projecten en prototypes om de decarbonisatie van de maritieme sector te versnellen. Gezien het belang van de uitdagingen zijn we overtuigd van de noodzaak om alle opties te verkennen”, zegt Emilie Espanet, hoofd van het CMA CGM Fund for Energies. “Verschillende technologieën zullen naast elkaar moeten bestaan om de koolstofarme voortstuwingsoplossingen van morgen te bouwen.”