Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Borealis en IINO Lines tekenen voor dual-fuel, windondersteunde VLGC

Het Oostenrijkse chemiebedrijf Borealis en de Japanse rederij IINO Kaiun Kaisha, Ltd. (IINO Lines) hebben een charterovereenkomst getekend voor een dual-fuel liquefied petroleum gas (LPG)-schip, Oceanus Aurora. Met een ladingcapaciteit van 91.000 cbm zal deze zeer grote gastanker VLGC grondstoffen – voornamelijk propaan en butaan – vervoeren van Noord-Amerika naar Borealis-krakers en propaandehydrogeneringsinstallaties in Europa, waaronder Kallo (België), Stenungsund (Zweden) en Porvoo ( Finland). Het schip werd in 2021 besteld bij IINO Lines en op 14 mei 2023 afgeleverd bij Borealis.

Dankzij de dual-fuel motor kan Oceanus Aurora worden aangedreven door zowel vloeibaar petroleumgas als brandstoffen met een laag zwavelgehalte. Het schip is uitgerust met een asgenerator-motorsysteem voor het opwekken van elektrische energie uit LPG dual fuel. Het bedrijf verwacht dat dit zowel het brandstofverbruik als de emissies zal verlagen, met een aanzienlijke vermindering van de meest voorkomende luchtverontreinigende stoffen van schepen, zoals stikstofoxiden (NOx), zwaveloxiden (SOx), kooldioxide (CO2) en fijnstof.

De ecologische voetafdruk van het schip is verder verbeterd dankzij de installatie van een innovatief windvoortstuwingssysteem in de vorm van twee Norsepower Rotorsails. Deze rotors, ontwikkeld door Norsepower Ltd., zijn een moderne aanpassing van de roterende cilinder van Flettner en zullen naar verwachting in het 2e kwartaal van 2024 worden geïnstalleerd. Door een bescheiden hoeveelheid elektriciteit te gebruiken om een dekcilinder in beweging te brengen, creëren deze draaiende cilinders samen met de wind een ‘Magnus-effect’ om stuwkracht te genereren. Door het hoofdvoortstuwingssysteem te vergroten, kunnen de zeilen het totale brandstofverbruik, de emissies en de bedrijfskosten verminderen.

Lees het gehele artikel op de bron: Offshore Energy