Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Blue Wasp Marine en Groot Ship Design werken samen voor WASP

Blue Wasp Marine en Groot Ship Design hebben een belangrijke samenwerkingsovereenkomst getekend om te werken aan het ontwerp van windondersteunde schepen. Beide bedrijven blijven onafhankelijk en bundelen hun vaardigheden voor wederzijds voordeel. De twee bedrijven zijn ervan overtuigd dat deze beslissing een goede stap voorwaarts is op weg naar windondersteunde voortstuwing van schepen voor reders en exploitanten.

Jan Willem Cuperus van Groot Ship Design: “De samenwerking met het team van Blue Wasp Marine is voor Groot Ship Design een echte meerwaarde. De expertise die zij inbrengen, biedt onze klanten betrouwbare kennis en een ervaren partner voor het ontwerp en de evaluatie van windondersteunde voortstuwingssystemen. De samenwerking zal een verbeterde efficiëntie laten zien in nieuwe ontwerpen, resulterend in een prestatie die de som van het werk der delen overtreft.”

“De voordelen komen in beide richtingen,’ zegt Nico van der Kolk van Blue Wasp Marine. “Voor ons biedt samenwerking met Groot Ship Design toegang tot een team van bekwame scheepsarchitecten en ingenieurs die bekend zijn met innovatieve ontwerpen, samen met een hele reeks gespecialiseerde software voor structurele sterkte- en stabiliteitsberekeningen.”

Toegang tot betrouwbaarheid
De belangrijkste voordelen van de samenwerking zullen echter ervaren worden door scheepsexploitanten die hun vloot willen verduurzamen. Nu hebben rederijen in één klap toegang tot ervaren scheepsarchitecten en windondersteunde voortstuwingsspecialisten, waardoor het proces zowel efficiënter als betrouwbaarder wordt. De twee bedrijven hebben een relatie die dateert van vóór de samenwerking. Het afgelopen jaar verdeelde Nico zijn werktijd tussen Blue Wasp Marine en Groot Ship Design.

“Het oorspronkelijke idee was dat ik Groot zou ondersteunen met scheepsbouwkunde. Wat er echter gebeurde, was dat ik mijn hele tijd bezig was met windondersteunde voortstuwingsprojecten. Dat we zoveel wind-assist-projecten zijn tegengekomen, is een echt teken des tijds. Het was geweldig om op deze manier met eigen ogen het potentieel van windassistentie te zien.”

Beproefde en geteste mogelijkheden
De twee bedrijven hebben al een trackrecord opgebouwd en werken samen aan verschillende projecten. Een voorbeeld is het ‘Williwaw-project’. Hierbij hebben het team van Blue Wasp Marine en Groot Ship Design samen gewerkt aan het ontwerp van een 1300 TEU containerschip voor het in Frankrijk gevestigde Zéphyr & Borée. Door gebruik te maken van wind als primaire voortstuwingsmiddel, zal het schip een CO2-uitstoot hebben die tot 50% lager is dan die van een conventioneel schip met dezelfde inhoud.

Groot Ship Design is een in Nederland gevestigd ontwerphuis voor zeegaande vrachtschepen. Het bedrijf levert ontwerp- en engineeringdiensten aan eigenaren en scheepswerven en is succesvol met ontwerpen voor minibulkers, multifunctionele schepen, project-/zware hefschepen, speciale type vrachtschepen en recentelijk een RoRo-schip voor het transport van ruimteraketonderdelen

Blue Wasp Marine is toegewijd aan windondersteunde voortstuwing als oplossing voor het koolstofarm maken van de maritieme industrie. Op basis van meer dan tien jaar promotieonderzoek heeft Blue Wasp Pelican ontwikkeld, een uniek stuk ontwerpbeslissingssoftware dat snelle, betrouwbare prestatievoorspellingen biedt. Met zijn zeer flexibele en aanpasbare karakter informeert Pelican de juiste besluitvorming en zorgt het voor de beste resultaten bij windondersteunde voortstuwing.

Lees het gehele artikel op de bron: Workboat 365

Afbeelding: het Wiliwaw project