Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Bij Towt gaan zeilcruises en zeevracht hand in hand

In Le Havre (Seine-Maritime) verwacht zeilvrachtbedrijf Towt begin volgend jaar de oplevering van haar eerste schepen. En ze is niet de enige die daar op wacht. Meer dan 2.000 mensen hebben zich vooraf geregistreerd om aan boord mee te varen. En dromen er al van om aan boord te gaan.

Guillaume Le Grand, mede-oprichter van het maritieme vrachtbedrijf Towt (Transoceanic wind transport) , steekt zijn ongeduldige emotie niet onder stoelen of banken. “We hebben zojuist de foto’s gezien van de voltooide romp van ons eerste schip, gebouwd door de Piriou-scheepswerven in Roemenië. Over een paar weken zal het schip vertrekken om naar Concarneau (Finistère) te worden gesleept, waar het in het voorjaar van 2024 klaar zal zijn voor ingebruikname.

De bouw van deze ultramoderne schoener van 81 m lang, die in staat is om met een snelheid van 10 knopen meer dan 1.000 ton goederen (het equivalent van honderd containers) over de oceanen te vervoeren, begon in september 2022 en werd een maand later gevolgd door de tewaterlating van de bouw van een “zusterschip” dat in alle opzichten vergelijkbaar is, maar dit keer in Vietnam, nog steeds bij de Bretonse scheepswerf. “Dat schip moet begin 2024 worden afgeleverd en zijn eerste oversteek naar Europa maken”. En in afwachting van de bouw van andere vrachtschepen tegen 2030, heeft deze ontwikkeling al concrete economische gevolgen, aangezien het bedrijf net een wervingscampagne heeft gelanceerd en actief op zoek is naar een dertigtal matrozen.

Een luxe hut aan boord

Eenmaal operationeel zullen deze twee vrachtschepen Le Havre – hun thuishaven – regelmatig verbinden met New York, Miami, West-Indië, Zuid-Amerika…. laden en lossen van hun goederen, maar ook van hun passagiers. Want bij elke overtocht worden twaalf plaatsen voor hen gereserveerd, met speciale luxe hutten aan boord en ontspanningsruimtes tot hun beschikking. “Het zal zeer comfortabel zijn, maar niet luxueus”, specificeert echter Guillaume Le Grand, die geen gelegenheid voorbij laat gaan om te specificeren dat “we bij Towt zeilen, we gaan niet varen”. Met een principe, de gezelligheid en de uitwisseling in contact met de leden van de bemanning, met wie de maaltijden kunnen worden gedeeld, net als bepaalde manoeuvres.

Lees het gehele artikel op de bron: le Parisienne