Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Bevrachter start emissievrije handelsroute

Ecoclipper gaat samen met New Dawn Traders een emissievrije handelsroute verzorgen. Met het zeilschip De Tukker zal een zeilvrachtdienst worden onderhouden tussen Noord-Europa en Portugal. Tijdens de eerste reis worden onder meer olijfolie, amandelen en wijn vervoerd.

De Britse bevrachter New Dawn Traders heeft de afgelopen 10 jaar gewerkt aan een ‘ecologische toeleveringsketen waarbij ’true pricing’ centraal staat’. Het achterliggende idee is dat scheepvaart moet worden benut voor het vervoer van hoogwaardige goederen die niet in eigen land kunnen worden gemaakt. Het bedrijf verzorgt vrachtvervoer op meerdere zeilschepen, uit diverse landen.

EcoClipper, dat zichzelf presenteert als een duurzame rederij, heeft als doel het ontwikkelen en exploiteren van zeilende vrachtschepen. Begin vorig jaar werd hiervoor De Tukker uit 1912 aangeschaft. Het schip is gerenoveerd en kan binnenkort gaan varen op de nieuwe handelsroute.

De missies van beide bedrijven vertalen zich in een zeilvrachtroute tussen boeren voor wie export normaal niet voor de hand ligt en klanten die steeds meer met duurzaamheid bezig zijn. De eerste lading wordt vervoerd van Portugal naar Frankrijk, de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk, Londen en Nederland. De route kan worden uitgebreid als meer klanten worden gevonden. De havens die kunnen worden aangedaan op de handelslij n zijn Amsterdam, Penzance, Porto, Saint Nazaire, Noirmoutier, wederom Penzance, Torquay, Londen, Scheveningen, Den Helder en Hartlepool.