Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

BARTech’s WindWings ontvangen volledige DNV-goedkeuring

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde BAR Technologies meldt dat het weer een belangrijke stap heeft gezet in de inspanningen om zijn windvoortstuwingstechnologie voor de commerciële scheepvaart te commercialiseren. De tweede goedkeuring van classificatiebureau DNV komt omdat de bouw van de eerste full-size modellen die later dit jaar in gebruik zullen worden genomen in een bestaand vrachtschip, in volle gang is.

BARTech is opgericht met behulp van expertise die is ontwikkeld in het bouwen en exploiteren van racejachten en werkt aan een aantal projecten voor het koolstofvrij maken van de scheepvaart. Ze zijn een van de vele bedrijven die werken aan concepten voor stijve zeilen die kunnen worden gebruikt op nieuwbouw of achteraf worden gemonteerd op commerciële schepen voor windondersteunde voortstuwing. De eerste toepassingen zijn gericht op bulkcarriers en tankers, terwijl het bedrijf van plan is om verdere variaties te ontwikkelen voor andere grote scheepstypes.

Sinds de toekenning van een Approval In Principle (AIP) voor WindWings in 2021, hebben BARTech en zijn industrialisatiepartner Yara Marine Technologies zich gericht op het ontwikkelen van het WindWings-ontwerp naar het volgende niveau van DNV-certificering. Volgens de bedrijven omvatte dit het valideren van de overeenstemming van het WindWings-ontwerp met volledige details over constructie, belastingsanalyse, het gebruik van materialen en de ondersteunende technische systemen en hun redundantie.

BARTech ontving een volledig Type Approval Design Certificate (TADC) voor zijn windvoortstuwingstechnologie van DNV. Nu TADC is verleend voor WindWings, zegt BARTech dat er een duidelijke weg voorwaarts is voor de installatie van de technologie op elk DNV-geklasseerd schip, hetzij als retrofit of op nieuwbouw.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritime Executive