Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Atlantic introduceert NYK Group’s eerste windondersteunde scheepsvoortstuwingseenheid

NYK Bulkship (Atlantic) N.V. in België, een bedrijf van de NYK Group, zal een door de wind ondersteunde scheepsvoortstuwings-eenheid introduceren op een bulkcarrier die een langetermijn chartercontract heeft met Cargill International S.A. Het is de eerste keer dat een unit van dit type wordt geïnstalleerd op een schip van de NYK Group.

NBAtlantic zal de bulkcarrier uitrusten met de VentoFoil windondersteunde voortstuwingseenheid van Econowind B.V. uit Nederland. Deze eenheid zal naar verwachting helpen de uitstoot van broeikasgassen (BKG) tijdens het varen te verminderen. NBAtlantic zal gegevens verzamelen over de voortstuwing die door deze apparatuur wordt gegenereerd, naast meteorologische en oceaanomstandigheden tijdens navigatie, en de effectiviteit van de eenheid meten in samenwerking met Cargill International S.A.

Ventofoil
Zittend op een 20 voet lange flat rack container zonder wanden, heeft VentoFoil een 16 meter lange verticale vleugel die werkt als een zeil. Net als een vliegtuigvleugel zorgt VentoFoil voor voortstuwing door het drukverschil aan beide zijden van de vleugel. De eenheid zuigt wind op via de zuigpoort en verkrijgt meer voortstuwing door een groter drukverschil. VentoFoil is kleiner dan vergelijkbare apparatuur, waardoor het meer uit de buurt van vrachtafhandeling blijft. Het is eenvoudig te installeren en te verplaatsen.

Ventofoil wanneer de vleugel is weggeborgen

Dit initiatief maakt deel uit van de langetermijndoelstelling van NYK om tegen 2050 netto nul-uitstoot van broeikasgassen (GHG) te bereiken voor de oceaanactiviteiten van de NYK Group. De NYK Group zal de kennis die is opgedaan in dit onderzoek en ontwikkeling gebruiken om initiatieven te bevorderen met betrekking tot verschillende energiebesparende technologieën, waaronder het gebruik van windenergie.

Lees het gehele artikel op de bron: Marine Insight

Afbeelding van VentoFoil geïnstalleerd op een schip; Krediet: NYK