Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

Amazon en Patagonia nemen het voortouw in groene zeescheepvaart

Net als de luchtvaart wordt maritiem transport beschouwd als een van de moeilijkst te decarboniseren sectoren. Om de zaken te versnellen, hebben een handvol vrachteigenaren, waaronder Amazon, ZEMBA gelanceerd – de Zero Emission Maritime Buyers Alliance. Amazon is een van de mede-oprichters van de ZEMBA Alliantie voor groene zeescheepvaart. De zeescheepvaart is nog steeds van vitaal belang voor de wereldhandel en draagt daarmee ook veel bij aan de totale uitstoot. Het is een goede zaak dat we steeds meer innovatieve benaderingen van scheepsontwerp en voortstuwingstechnologie zien, maar dat is slechts de eerste stap. Zou het mogelijk zijn dat emissievrije scheepvaart mainstream wordt?

Dit is wat het ZEMBA-initiatief moet ondersteunen. Het werd gelanceerd door het Aspen Institute (een wereldwijde non-profitorganisatie) samen met vrachtinkopers Amazon, Patagonia en Tchibo. De nieuwe Alliantie werd vorige week aangekondigd tijdens het evenement ‘Aspen Ideas: Climate’ in Miami Beach.

Het basisdoel is de overgang naar emissievrije scheepvaartalternatieven, door een breed scala aan groene oplossingen te ondersteunen, van nieuwe scheepsontwerpen tot alternatieve brandstoffen. Via initiatieven zoals deze kunnen de verschillende spelers die deze verandering kunnen bewerkstelligen, samenwerken en de zaken versnellen. Ditzelfde jaar zijn de ZEMBA-leden van plan om de eerste tastbare stappen te zetten naar een groenere scheepvaart. Ze verwachten al in 2005 of 2026 emissievrije (of bijna emissievrije) zeescheepvaartdiensten te gaan implementeren. Daarom zal de eerste stap een Request for Proposal (RiF) zijn, die later dit jaar verschijnt, om de operators te vinden die dergelijke diensten kunnen leveren. De emissievrije eis geldt niet alleen voor CO2, maar voor alle broeikasgassen en houdt rekening met de levenscyclus van het schip.

Denk niet dat alleen deze drie ladingeigenaren zich tot nu toe hebben gecommitteerd aan groene zeescheepvaart. Via een ander initiatief van het Aspen Institute, de “coZEV 2040 Ambition Statement” genaamd, hebben 19 andere merken ook beloofd om tegen het einde van het volgende decennium over te schakelen op 100% emissievrije verzending voor zeevracht. Naarmate meer spelers in de industrie zich aansluiten bij ZEMBA en zich houden aan deze Verklaring, zal de kans op een positief keerpunt voor het vervoer van vracht over zee blijven toenemen.

Het gaat misschien langzamer in deze sector, maar er zijn al veranderingen zichtbaar. Van hybride-elektrische schepen en moderne zeilsystemen tot het uitgebreide gebruik van LNG en andere alternatieve brandstoffen, er zijn tal van mogelijke oplossingen om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van verschillende scheepvaartniches.

Lees het gehele artikel op de bron: autoevolution