Altijd op schema met rotorzeilen – een kapitein vertelt zijn verhaal
In 2021 werden twee kantelbare Norsepower-rotorzeilen, gecertificeerd door DNV, gemonteerd aan boord van SC Connector, een Sea-Cargo Ro-Ro-schip dat opereert in de Noordzee. Kapitein Artur Sylwestrzak geeft een boeiend verslag van het voor en na. Kapitein Artur Sylwestrzak studeerde af aan de Maritieme Universiteit in Gdynia, Polen. Hij is een gepassioneerde duiker en zeiler en zeilt al op tall ships sinds hij 12 jaar oud was. Later deed hij professionele ervaring op aan boord van Zawisza Czarny, Fryderyk Chopin en Dar Młodzieży en nam hij deel aan verschillende regatta’s. Hij begon als junior officier bij Sea-Cargo en is sinds 2020 kapitein van SC Connector.
Wat waren uw eerste indrukken nadat de rotorzeilen op SC Connector waren geïnstalleerd?
Ik had een idee wat ik kon verwachten en ik had persoonlijke zeilervaring, inclusief tall ships. Ik was kapitein van SC Connector voordat de rotorzeilen werden geïnstalleerd en kende het schip. Maar ik was verrast hoeveel zijn gedrag veranderde. Voordat de rotorzeilen werden gemonteerd, moest ik vaak in de haven wachten op beter weer. De rotorzeilen hebben het zeegedrag van het schip enorm verbeterd – het is nu een heel ander schip! Het zwaartepunt is anderhalve meter verhoogd en de rotorzeilen dempen de slingerbeweging waardoor het schip nauwelijks slingert, waar de bemanning erg blij mee is. Norsepower was erg onder de indruk van de kracht die de rotorzeilen opwekten.
Welke invloed hebben de rotorzeilen op de werking van het schip?
Bij slecht weer is er een constante helling, soms wel 12 graden. We nemen de golven vanaf de zijkant, houden de vinnen buiten, en als ik eenmaal de wind van de zijkant heb, ben ik in staat om een enorme kracht vooruit te creëren. Bij voldoende wind kan het schip zijn snelheid behouden zonder hulp van de schroef. We moeten echter de hoofdmotor draaiende houden om voldoende stroming naar het roer te creëren, anders verliezen we de controle over de besturing. Natuurlijk zijn de spelregels veranderd met rotorzeilen: we varen niet meer de kortste route. Ik verander mijn route elke zes tot zeven uur om me aan te passen aan de huidige omstandigheden en de weersvoorspelling. Het verlengen van de route betekent dat ik moet compenseren door extra snelheid uit de rotorzeilen te halen.
Wat zijn de operationele limieten voor de rotorzeilen op uw vaartuig?
De inherente beperking van de rotor is de dode hoek bij tegenwind van ongeveer 20 graden waarbij de rotorzeilen niet genoeg voorwaartse kracht genereren maar vooral zijwaartse kracht. We moeten de koers zo instellen dat de wind van de zijkant komt, tussen de 70 en 110 graden. Samen met Norsepower hadden we in eerste instantie relatief lage maximale schijnbare windsnelheden en krachtlimieten gesteld. Nadat we wat ervaring hadden opgedaan en het systeem hadden geïnspecteerd, werd besloten om de limieten te verhogen om te kunnen werken in minder gunstige weersomstandigheden. Zelfs als we geen voorwaartse kracht genereren, houden we de rotoren draaiende om het schip te stabiliseren met behulp van de zijwaartse krachten. Normaal gesproken blijf ik in de haven bij zeer hoge windsnelheden, maar als we midden op de Noordzee met onverwacht slecht weer te maken krijgen, kan ik door de verhoogde limiet de rotorzeilen draaiende houden, sneller varen en betere controle hebben.