Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Wind ondersteuning

Aloft kiest voor lagermateriaal van Thordon

Thordon Bearings is gecontracteerd om zijn vetvrije, zelfsmerende ThorPlas-Blue lagermateriaal te leveren aan het windvoortstuwingssysteem van Aloft Systems, ontworpen door om het brandstofverbruik en de uitstoot van fossiele brandstoffen bij alle commerciële scheepstypen te verminderen.

Het harde zeilsysteem is ontwikkeld door ondernemers Miles Keeney-Ritchie en Satchel Douglas, mede-oprichters van de in Boston, Massachusetts, in de VS gevestigde start-up Aloft Systems. Het bestaat uit een aërodynamische vleugel van aluminium en composiet, die is gehuisvest in een 16 meter lange zeecontainer en automatisch wordt ingezet wanneer de wind voldoende is om het schip voort te stuwen.

Vier ThorPlas-Blue-lagers werden machinaal bewerkt en geïnstalleerd op een prototype op ¼ schaal, zodat de zeilen konden worden opgevouwen, 360 graden konden draaien en draaien om de windomstandigheden te optimaliseren. Thordon zal het materiaal leveren aan complete eenheden zodra de ondernemers een partnerschap zijn aangegaan met een reder om ze het systeem te testen.

Op ware grootte kunnen twee Aloft-zeilunits, elk met een paar vouwzeilen van 15 meter lang en 3 meter breed, het brandstofverbruik en de uitstoot met minstens 6% verminderen. Afhankelijk van de scheepsgrootte en configuratie kunnen meer eenheden de brandstofbesparing vergroten, aldus het bedrijf. Na met succes de technologie op het land te hebben gedemonstreerd met het prototype op ¼ schaal, is Aloft Systems nu actief in gesprek met scheepsexploitanten om een volledige versie op een zeegaand loodsschip uit te proberen.

Lees het gehele artikel op de bron: Offshore Energy