Airseas: de daad bij het woord voegen
Hoewel de scheepvaartsector een snelle stijging ziet in de vraag naar windaandrijving, heeft de planeet snellere acties nodig op alle fronten van alle industrieën, en regelgevers zouden de weg moeten wijzen, zegt Vincent Bernatets, mede-oprichter en CEO van de Franse ontwikkelaar van windaandrijving Airseas .
Bernatets constateert dat de scheepvaart nog steeds achterloopt op wat nodig is om de koolstofarme doelstellingen te halen, en een van de meest impactvolle maatregelen die wetgevers vandaag zouden kunnen nemen, zou zijn om een energiegerichte in plaats van een brandstofgerichte benadering te hanteren bij het opstellen en herzien van hun emissies reductie strategieën.
“De huidige regelgevingskaders zijn grotendeels gebaseerd op brandstoffen, en dit is waar het grootste deel van de stimulansen, regelgevend toezicht en financiering op gericht is. Wanneer de IMO en de EU dit jaar hun belangrijkste strategieën voor emissiereductie herzien en verfijnen, is het van vitaal belang dat alle veelbelovende energie-efficiëntie, alternatieve brandstoffen en alternatieve voortstuwingswijzen op billijke wijze worden overwogen, en met de nieuwste en beste informatie bij de hand”, benadrukt hij.
De carrière van Bernatets was gericht op luchtvaart als ingenieur en directeur voor Airbus, maar hij is al lang gepassioneerd door zeilen. Dit alles, gecombineerd met expertise op het gebied van vluchtcontrole en automatiseringssystemen, inspireerde hem en een mede-voormalige ingenieur bij Airbus in 2013 om te onderzoeken hoe een nieuw zeiltijdperk in de scheepvaart tot stand kon worden gebracht.
In de daaropvolgende jaren ontwikkelde het bedrijf het Seawing geautomatiseerde vliegersysteem na een rigoureus ontwerp- en testproces om de hoogste normen voor veiligheid en efficiëntie te garanderen, net zoals hij vroeger in de luchtvaart ervoer. Het Seawing-systeem, ontwikkeld door ingenieurs uit zowel de ruimtevaart- als de maritieme sector, is veel meer dan alleen een zeil, zegt Bernatets. Het uiteindelijke systeem zal werken met minimale input van de bemanning en is een van de weinige windvoortstuwingssystemen die geschikt zijn voor vrijwel elk type schip, inclusief containerschepen. Het kan in minder dan een dag worden gemonteerd op elke bulkwagen, containerschip of tanker, aangezien dit de typen schepen zijn die de meeste emissiereducties en brandstofbesparingen uit het systeem zouden moeten halen.
Bernatets ziet windenergie en nieuwe brandstoffen niet als concurrerende oplossingen. “Ik ben er sterk van overtuigd dat windaandrijvingssystemen hand in hand moeten werken met alternatieve brandstoffen om de scheepvaart koolstofvrij te maken”, zegt hij.