Zeilpost

Al het nieuws voor zeilende vrachtvaart en wind ondersteuning

Zeilende Zeevaart

100% windenergie om een vrachtschip voort te stuwen dat eruitziet als een racejacht

Toonaangevende spelers in de wereldwijde scheepvaartindustrie hebben allerlei nieuwe technologieën uitgeprobeerd om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, en ondertussen staarde een oude hen de hele tijd recht in het gezicht. Dat zou natuurlijk windenergie zijn. Het voortbewegen van een van de enorme, grote vrachtschepen van vandaag op alleen zeilkracht is nog ver weg, maar de Franse start-up voor scheepvaart VELA heeft een 100% door de wind aangedreven bedrijfsmodel bedacht dat nicheklanten zou kunnen aantrekken die alles willen vervoeren fijnere dingen in het leven, zonder alle koolstofbagage.

Windenergie maakt een comeback, met pallets
VELA startte in 2021 met het idee om de principes van high performance zeilbootraces over te brengen naar de vrachtvaartwereld, en het bedrijf liet er geen gras over groeien. Op 13 juni van dit jaar was VELA klaar om haar nieuwe ontwerp, een strak ogende trimaran, te introduceren. De keuze voor een trimaranconfiguratie is een gewaagde duik. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn trimarans boten met drie rompen, een scherpe afwijking van de enkelwandige die al honderden jaren vrachtschepen definieert. VELA wijst erop dat de configuratie met drie rompen meer stabiliteit biedt voor zowel de lading als de bemanning.

Een ander belangrijk verschil is de afwezigheid van zeecontainers. De VELA trimaran kan 51 van het equivalent van standaard TEU-containers vervoeren, maar zonder de containers. In plaats daarvan worden de goederen op pallets geladen. Volledig beladen kan de trimaran tot 450 standaard US-pallets vervoeren.

“Containers hebben de afgelopen 50 jaar het goederenvervoer gedomineerd. Deze keuze is gemaakt om economische redenen, maar met een hoge milieu-impact, net als luchtvracht”, legt VELA uit, eraan toevoegend dat “het gewicht van de containers (elk 3 ton) voor meer dan 20% van wat er op een conventioneel containerschip wordt vervoerd versus 2% voor equivalente pallets (elk 25 kg).”

“Het gebruik van pallets maakt het mogelijk om alleen goederen te vervoeren, zonder onnodig extra gewicht. Elke pallet vertegenwoordigt een gewichtsbesparing van 200 kg en de bijbehorende CO2-uitstoot”, benadrukt VELA. Ze merken ook op dat de pallets ruimtebesparend zijn.

Lees het gehele artikel op de bron: Cleantechnica